Uieuws- en Advertentieblad Bols ward en Wonseradeel. KOKEN OP GAS. 1911, 50ste Jaargang. Verschijnt Donderdags en Zondags. No. 33. Zondag 23 April. SCHADE. Ingezonden. VOOR afzonderlijke bool Bolsward, April 1911. ’t het en op ABONNEMENTSPRIJS: 40 Cents per 3 maanden. Franco per post 50 Cents. nos. van dit Blad zijn verkrijgbaar a 5 Cent. TÜBERCULOSE-BLOEM. L. S. Evenals het vorig jaar stelt het Bestuur van de Vereeniging «Het Groene Kruis” alhier, zich voor, door het verkoopen van de TUBERCULOSE-BLOEM, de kas der Vereeniging te stijven en zoodoende mogelijk te maken, dat de bestrijding der tuberculose hier ter stede steeds krachtiger kan worden ondernomen. Het Bestuur van de Nederlandsche Centrale Vereeniging tot bestrijding der tuberculose, welke den verkoop over het geheele land regelt, heeft bepaald, dat de weldadigbeids- bloem op 29, 30 April en 1 Mei verkocht mag worden. In 1910 is met het verkoopen dezer bloempjes wederom schitterend bewezen, dat «Eendracht macht maakt”. ADVERTENTIEPRIJS: 1—7 regels 50 Cts. Vervolgens 10 Cts. per regel. Overigens naar plaatsruimte. Het bureau van dit blad ie telefonisch aangesloten onder No. 4. Woensdagavond werd, op initiatief van de Directie onzer gasfabriek in «de Doele” een openbare vergadering gehouden, waarin voor belangstellenden zou worden verklaard en aangetoond, dat het gas voor het koken in de huishouding uitnemend geschikt is, en dat het bij doelmatig gebruik, niet duur is. Van de gelegenheid, onze huismoeders aangeboden, scheen eerst al zeer weinig ge bruik te zullen worden gemaakt, althans te ruim 8 uur waren er nog bijna geen toe hoorsters verschenen. «Het loopend kwar tiertje” werd hier weer zeer nauwkeurig in acht genomen, want toen even later de heer Ochtman, directeur der gasfabriek de ver gadering met een korte verklaring van het doel dezer bijeenkomst opende, waren toch nog al verscheidene dames, en ook eenige heeren, aanwezig. In de voorzaal der Doele was door de heeren Th. H. v. d. Meulen en J. Westerbaan een. collectie gaskomforen, fornuizen, kachels, branders, lampen enz. geëtaleerd, en daar had men vooraf een kijkje genomen. In de Doelezaal was op een verhevenheid een installatie der verschillende gasgarnituren aangebracht, waardoor op practische wijze bet gebruik dezer garnituren zou worden verklaard. Eenige schaaltjes met gebak, een taart, benevens de ingrediënten voor een maaltijd stonden daar bij, zoodat gezicht, gehoor en smaak zouden worden vergast. Als Spreekster trad op Mej. SPRENGER van Haarlem, terwijl Mej. OPPENHEIMER van ’s Gravenhage behulpzaam was, bij het bereiden van den maaltijd. De Spreekster verklaarde met veel ge noegen te zijn overgekomen om dit onder werp te behandelen, want zij acht het van veel belang, dat de huishoudingen practised zijn ingericht, en daartoe kan het koken op gas zeer zeker dienen, te meer daar het ge bruik van gas niet alleen doelmatiger, maar ook goedkooper uitkomt, dan het gebruik van gewone kachels met turf-en kolenvuren. Het komt er evenwel zeer op aan, dat men een juist gebruik weet te maken van de gaskookstellen en ook deze van goede soort dienen te zijn. Onderwijl zij hierover het een en ander hoopt te verklaren en aan te toonen, zal er een maaltijd worden gereed gemaakt, voldoende voor 5 a. 6 personen. Die maaltijd zal bestaan in soep, aardappelen met vleesch en een groente. De benoodigd- heden staan hiervoor klaar, maar zijn nog geheel niet op ’t vuur geweest. Door een gasmeter zal worden aangewezen hoeveel liter gas noodig zal zijn geweest voor ’t koken van soep, aardappelen, groente en ’t braden van 't vleesch. ’t Zal blijken, dat door ’t gebruik van den gasoven en een kookstel dit alles in korten tijd gereed kan gemaakt worden, en de prijs van gas voordeeliger uit komt, dan petroleumstellen of gewone kook kachels. Onderwijl nu hare assistente begon te koken en te braden, behandelde de Spreekster het gebruik van kookplaat en gasoven. Zij wijst er op, dat men bij gebruik van gas, de warmtebron steeds direct te zijner be schikking heeft. Het aanmaken van kachels, het halen van de turf of kolen neemt tijd, terwijl men ’t gas slechts heeft aan te steken om terstond de vlam beschikbaar te hebben. Dan is ’t ook heel zindelijk in 't gebruik. Als de spijs gereed is, of ’t water kookt, kan men de kraan maar sluiten, terwijl de kachel, die gedurende het aanmaken al brand stof nam, ook na het koken nog doorbrandt, zoodat hier dus eigenlijk verkwisting van brandstof plaats heeft. Dan staat bij gas de pot of pan direct boven de warmtebron, en dit is ook al weer een reden, dat er minder warmte nutteloos verloren gaat. Gas geeft dus tijdbesparing en geldbesparing, tijd besparing ook nog doordat men de toestel len niet behoeft schoon te maken, terwijl ook geen bergplaats voor brandstoffen noodig is, wat voor kleinbehuisden, vooral in de steden, ook wel in aanmerking dient te worden genomen. Het koken op petroleum stellen is ook minder practisch dan op gas, petroleum geeft altoos eenigszins onaange name lucht van zich, eischt voortdurende reiniging der stellen, en is ook niet goed kooper dan gas, zelfs iets duurder. Bij ge- Bolsward nam toen eene eere-plaats in onder de rij der zuster steden. Verkocht werden 3000 bloempjes. Evenwel dient vermeld te worden, dat Wonseradeel, toen nog niet georganiseerd op het gebied der tuberculose-bestrijding, eene welkome helpster was. Thans heeft het Bestuur 2000 bloempjes besteld, in het volle vertrouwen, dat deze weder alle verkocht zullen worden. Komt dan allen, ouden en jongen, armen rijken, ieder weder zijn dubbeltje geofferd het altaar der naastenliefde. Ai, gaat niet voort Door deze poort, Of helpt een luttel dragen. Het Bestuur hoopt weer op de zoo ge waardeerde medewerking van een aantal jonge dames, om hem in dezen behulpzaam te zijn. Toonen dan Bolsward’s ingezetenen weder om, dat zij sympathie gevoelen voor het werken van het «Groene Kruis”, het sym- van naastenliefde en christenplicht. Het Bestuur D. TER HENNE, Voorzitter. A. BANNING. H. BEEKHUIS. F. de JONG. J. MOOD. A. BOUMA. II. W. WITTE. Mej. F. v. RINGH, Secretaresse. A. HOMMES, Penningmeesteres. In de Bolswardsche Courant van 16 April j.l. verscheen onder de rubriek «Ingezonden” een schrijven van den heer M. Wierda met betrekking tot «mond- en klauwzeer”. In duidelijke taal wordt door den schrijver als man uit de praktijk de genoemde ziekte be sproken. Het is al wéér een stem die zich verheft tegen de thans gevolgde richting van bestrijding, tegen het «afmaking-systeem”. ’t Is te begrijpen. Want hoe groot is toch de schade, die door ’t volgen van dit systeem van bestrijding ontstaat. Had men nu nog aldus de ziekte kunnen beperken tot enkele gevallen, wie zou hebben geprotesteerd Doch telkens blijkt uit de dagbladen, dat ondanks de genomen strenge voorzorgen, weer nieuwe gevallen worden geconstateerd. De meening wint dan ook al meer en meer veld, dat de ziekte niet meer wordt gekeerd. Ik sprak zoo juist van groote schade. En dat is ’t, wanneer men denkt aan den plotse- lingen stilstand van ’t bedrijf; verlies van materiaal dat na inspanning van lange jaren in betere conditie is gekomenenzoovoort. Bij deze quaestie zijn echter nog meerdere belangen betrokken en hierop wenschte ik eens te wijzen. Waar de ziekte opgemerkt is, daar wordt van overheidswege een kring gesloten, waar binnen handel en vervoer van vee wordt op gesloten. Men gaat over tot sluiting van vee- en jaarmarkten. Thans is Joure reeds gesloten. Drachten is gesloten. Men ver telt mij, dat toen dezelfde ziekte eenige jaren geleden ook heerschte, Bolsward is gesloten geweest, doch Leeuwarden niet, Sneek niet. Waarom nu de markt op de eene plaats wel toegelaten en op eene andere plaats die in dezelfde omstandigheden verkeert, niet Verder bedenken wij eens dat verscheidene inwoners van Bolsward een bron van inkomsten hebben in het bezoek aan onze weekmarkt. Wat is er heden nog overgebleven van de drukte van vroegere jaren De waag c.s. lijkt wel uitgestorven. De veemarkt beteekent nog iets, voornamelijk in AprilMei en in 't najaar. Het bezoek in de stad is verminderd en onder dit alles hebben verschillende zaken geleden. Wanneer nu wat toch best mogelijk is het mond- en klauwzeer in de nabijheid onzer stad uitbreekt, wat zal dan gebeuren Mijn zegsman, zoo straks genoemd, vertelde mij dat Bolsward een vorige maal 2 maanden was gesloten geweest. Ge beurde nu zoo iets weer, dan mag men gerust verwachten dat behalve het verlies aan inkomsten gedurende dien gesloten tijd, de weekmarkt, die reeds toch zoo armbloedig is, nog meer zal verkwijnen. Juist in dien toestand van uitputting is den slangen worden ontraden, wijl men daarbij de kleine gebreken niet zoo goed kan ontdekken, en dit tot gasverlies kan leiden. Thans werd overgegaan een liter water te koken. In tien minuten tijds was met 33 liter gas dit doel bereikt. Wijl 1000 liter gas 7 cent kost, bij muntgas 8 cent ziet men dat het slechts ruim t/5 cent kost. Wanneer, als ’t kookt de kraan bijna wordt dicht gedraaid, kan men het met een zeer klein gasverbruik toch aan de kook houden. Ook dit werd met een proef aangetoond. De Spreekster gaf daarna nog verschillende aanwijzingen over het gebruik der ringen en roosters op de kookplaten, alsmede over den doelmatigsten vorm der kookpannen. De emailpannen van de merken «Weismuller” en «Kosmos” zijn o.a. als deugdzaam bekend. Als kookpannen voor aardappelen zijn de ijzeren pannen nog 't beste. Aluminium- pannen zijn wel goed en zijn dun, zoodat het er spoedig in kookt, zij hebben echter dit tegen, dat zij niet met soda kunnen worden gereinigd. Ten laatste worden nog de gasstrijkijzers behandeld. Twee soorten er van zijn aan wezig. Het een is de gewone massieve strijk bout, met afneembaar handvat. Deze behoort op een brander van langwerpig model verhit te worden. Op een gewonen brander gaat te veel warmte verloren. Een tweede soort is een hol ijzer, dat om een gasvlam ge schoven wordt, om het heet te krijgen. Deze twee soorten kan Spreekster wel aan bevelen, een derde type bestaat nog, waarbij in het ijzer een gasvlam brandt gedurende het strijken, doch dit wordt als schadelijk voor de gezondheid der strijksters, niet aan bevolen. Bij doelmatig gebruik kan voor 1 cent per uur, met een gasstrijkijzer gewerkt worden. Nadat over verwarming der keukens met gas haardjes, alsmede over gasmeters ter contro- leering der keukenkachel even gehandeld is, verklaarde Spreekster zich gaarne bereid, nadere inlichtingen te geven, terwijl zij zich beschikbaar stelde, om ook aan huis de gasovens en komforen te onderzoeken, als men de resultaten er van niet bevredigend vond. Door een paar dames werd reeds terstond van de gelegenheid gebruik gemaakt om over den oven en de kookplaat iets te vragen. De assistente had intusschen haar maaltijd gereed gemaakt. Het bleek, dat zij 675 liter gas had verbruikt, dus zoowat 4r/2 cent voor het gereedmaken van een volledig mid dagmaal. Er werden aan de aanwezigen nu koekjes, sneedjes brood met jam, en taart gepresen teerd, alles op gas gereed gemaakt, doch waaraan hoegenaamd geen gassmaak of lucht' was te ontdekken. Ook de soep, het vleesch enz. werd door de dames gekeurd, en proba- tum bevonden. Na de rede kwam bijna het geheele auditorium naar voren om de gebezigde stellen, kookplaten, bakoven enz. te bezich tigen, terwijl de Juffrouw, die toonde haar onderwerp volkomen meester te zijn, en zich ook als een bekwame spreekster deed kennen, ieder met de meeste bereidwilligheid de ge vraagde inlichtingen verstrekte. Donderdagavond is dezelfde rede opnieuw gehouden, en ook toen was een belangstel lend publiek aanwezig. (Buiten verantwoordelijkheid der RedaclieJ. nomen proeven is het Spreekster gebleken, dat öm een liter water aan de kook te brengen ongeveer 40 liter gas noodig is, en naar 8 cent de M3, is de prijs 0.28 cent, bij petroleum, bedroeg het 0.32 cent. Het ko-ken op gas vorderde 10 minuten tijd, op petroleum was er een kwartier voor noodig. Velen zeggen en meenen, dat men wel vlug op gas kan koken, maar om de spijs zachtjes te doen stoven en warm te houden, dal wordt op gas te duur, Spreekster be strijdt deze meening, en zal dit nader aan tonnen, als zij de verschillende branders en gasinstallaties gaat behandelen. Drie types van stellen heeft men bij ’t koken op gas, n. 1. de komfoor, de kook plaat en de fornuis. De goede inrichting van de branders komt in de eerste plaats in aanmerking. De gasvlam mag nooit geel zijn, door voldoende vermenging met lucht moet er een blauwe vlam komen, dan heeft men de volkomenste warmte-ontwikkeling. De pan moet dicht boven de vlam staan, echter ook weer niet te dicht, wijl dan ‘de vlam gedrukt wordt, en de warmte zich naar de zijden verspreidt. De grootte der pan moet ook zijn in overeenstemming met de grootte van den brander, als algemeene regel kan men wel aannemen, dat de middel lijn van den bodem der pan tweemaal zoo groot mag,zijn, als de middellijn van den brander. De regeling van den gastoevoer kan geschieden door de kraan, maar de lucht toevoer bij een brander moet ook zijn in overeenstemming met den gasdruk, en die is aan alle fabrieken niet gelijk. Men dient de regeling van den luchttoevoer, als de vlam niet goed blauw is, aan een ervaren practicus op te dragen, en zelf niet aan het verstellen gaan. Wel dient men er steeds acht op te geven, dat de openingen voor den luchttoevoer niet verstopt geraken,’t zij door de stellen te poetsen met potlood, ’t zij door 't overkoken van de spijzen. Verschillende systemen branders werden getoond en omschreven, als de «Wobbe- brander” die gemakkelijk te reinigen is, door een stukje papier tusschen de twee brand- platen door te halen, de «Fletscherbrander” als kookbrander minder geschikt, maar daar de warmte zich over een grooter oppervlak verdeelt, voor bakken en stoven meer' aan te raden, de «Godinbrander”, die geheel uit- elkaar kan worden genomen, en daardoor gemakkelijk te reinigen is. Deze en nog meerdere branders treft men aan in de gaskomforen, terwijl de kookplaat eigenlijk hierin van een komfoor verschilt, dat men de ruimte boven den brander afsluit, en dus een verhitte plaat bekomt, waaronder twee of meer branders zijn aangebracht. Hierop kan men koken en braden of bakken tegelijk, en ook door op ’t eene kookgat een pan te zetten, tegelijk daar achter op de plaat een anderen schotel warm te houden. Spreekster wil hierbij ook nog even wijzen op de groote voordeelen van een hooikist. Bij het gebruik van zulk een kist kan men volstaan met een derde van den kooktijd op het gas, terwijl de hooikist het overige 2/3 doet echter moet er dan meer tijd over verloopen maar op het kookgas kan men er 2/3 mee uitwinnen. Er wordt wel eens geklaagd over vochtig zijn vau keukens, wanneer er gas wordt gebezigd. Dit komt, omdat er dan vaak geen afvoer van de verbrande- of eigenlijk van de niet-verbrande producten is. Een afvoerpijp is dan aan te raden, of ook kan men den gashaard onder een open schoor steen, of voor een raam, dat boven geopend wordt, plaatsen. Het gebruik van gasovens heeft daardoor lang tegenkanting ondervonden. De vochtig heid van zoo’n oven, en de gaslucht die het gebak soms had, waren beletselen, voor een algemeene invoering. Dit is door de aan gebrachte verbeteringen nu uit den weg ge ruimd, en Spreekster wijst op de aanwezige gebakjes en de taart, die ter beschikking van het publiek gesteld worden. Deze zijn in een gasoven gebakken, en men gelieve te proeven, of er iets op is aan te merken. Toch moet men, bij het gebruik van een gasoven eerst eenige ervaring opdoen, hoe de kraan geregeld moet worden, maar dan zijn de resultaten ook hoogst bevredigend. Een enkel woord wordt ook nog gewijd aan de gasslangen. Deze moeten zacht en soepel zijn, de met weefsel of ringetjes omwon- .1. Bolswardsche Courant

Kranten in de gemeente Sudwest-Fryslan (Bolswards Nieuwsblad, Sneeker Nieuwsblad en Friso)

Bolswards Nieuwsblad nl | 1911 | | pagina 1