No. 41. Verschijnt Donderdags en Zondags. 51ste Jaargang. 1912. Nieuws- en Advertentieblad Bols ward en Wonseradeel. I Fries olie Elfstedentocht per Rijwiel, Pinkstermaandag. 0FFIC1ËELE LIJST I II Zuiver Goed en Goedkoop Overal verkrijgbaar.^ I Het is zeker dat Ge ze dan blijft drinken - Vraacj bij Uw winkelier een bus -J/ainIIoutems Rona 'cacao en vergelijk deze met andere soorten van olenzelfden prijs Zondag 19 Mei. RECLAME. op II BINNENLAND. K2 bus ƒ1,50 IIMK? bus -O,8Oho„ -0.18 i i VOOR Afzonderlijke a andere bus- - I ABONNEMENTSPRIJS: 40 Cents per 8 maanden. Franco per post 50 Cents. nos. ’van dit Blad zijn verkrijgbaar a 5 Cent. VOOR DE HUISMOEDERS. (Practische wenken voor het onderzoeken van levensmiddelen). ■r.?.. ■i-'l te: tel te'. I 1 IIw«e 1 der 278 deelnemers verkrijgbaar a 11 cent fr. p. post bij FIRMA B. CÜPERUS Az. te Bolsward. ADVERTENTIEPRIJS: 17 regels 50 Cts. Vervolgens 10 Cts. per regel. Overigens naar plaatsruimte. Het bureau van dit blad is telefonisch aangesloten onder No. 4. Schw. M. Z. Oosterlittens. In Mei leggen alle vogels een ei, enz. Dat rijmpje mag algemeen bekend heeten. Maar wat zeker eene bijzonderheid kan worden genoemd, is, dat dit jaar de jonge vogels zoo vroeg worden geboren. Jonge spreeuwen piepen reeds onder de pannen onzer daken, jonge eenden zwemmen in onze slooten en verleden Vrijdag den 10 Mei is in de nabijheid van ons dorp een broedsel kievitseieren uitgekomen. Dit feit is deugdelijk geconstateerd door een jongen, die er van dag tot dag ging kijken. Vrijdag heeft hij de pas geboren jonge diertjes in het nest zien liggen. Den volgenden dag reeds waren ze verdwenen. Daar volgens Brehm de kievit met een sterk vergrootglas. Geheel zuivere gemalen koffie moet een volkomen gelijkmatig uiterlijk hebben, terwijl vervalschingsmiddelen zooals bijv, gemalen boonenen erwten duidelijk zichtbaar zijn. Cichorei herkent men aan de donkere gummieachtige korreltjes, in groote hoeveelheden bijgemengd kan zij gevaarlijk zijn. Meest alle bijmengsels hebben een min of meer glanzend uiterlijk, terwijl de echte koffie er altijd mat uitziet. Zeer snel kan men ook gemalen koffie onderzoeken door een glas tot bijna den rand met water te vullen en dan daarop een- weinig van de te onderzoeken koffie te strooien.- Zuivere koffie blijft bovendrijven, terwijl bijna alle verval schingsmiddelen zinken. Cichorei kenmerkt zich bovendien nog hierdoor dat de vloeistof bijna onmiddellijk gekleurd wordt. Is de kleur intensief donkerbruin dan is de toe voeging van cichorei gevaarlijk voor de ge zondheid. Bij zuivere koffie wordt koud water in het geheel niet gekleurd of in elk geval eerst na een betrekkelijk langen tijd. Vervalsching van thee door bijmenging is tamelijk moeielijk te constateeren, daartoe is noodig eenige kennis van het artikel zelf. Voor theevervalsching worden gebruikt de bladen van zeer verschillende planten, bij voorkeur die van den wilden pruimeboom. Intusschen is in onzen tijd de thee op de productieplaatsen zoo goedkoop dat het feitelijk de moeite niet meer loont ze te vervalschen. Geheel anders staat het met de cacao. Men behoeft er niet aan te twijfelen of hiervan worden reusachtige hoeveelheden verkocht die niet voldoen aan de billijke eischen die men aan zuivere cacao mag stellen. Het meest wordt vervalscht met stijfsel in den een of anderen vorm. Dit kan men intusschen spoedig vaststellen als men een theelepel vol poeder in een schaaltje doet en daarop kokend water doet. Is stijfsel aanwezig dan wordt de vloeistof spoedig en zeer merkbaar dikker. Bij zuivere cacao is de verdikking der vloeistof nauw merkbaar. Wat erger is de bijmenging van cacaodoppen, die helaas niet zoo spoedig zijn uit te vinden als men geen microskoop ter beschikking heeft. Alleen als het poeder niet zorgvuldig gemalen is, verraden zich de doppen door eene zekeren ongelijkmatigen vorm. Intusschen de knappe vervalscher weet zulks te vermijden. Van alle voedings- en genotmiddelen vindt men wel de meeste vervalschingen bij mar melades en geldsoorten. Het is geene over drijving als men beweert dat slechts zeer weinig van de onder genoemde namen ver kochte waren uitsluitend bestaan uit de op de etiquetten vermelde vruchten en zuivere suiker. De meeste bijmeügels, zooals die welke dienen om te kleuren of om het volume te vermeerderen zijn onschadelijk, ofschoon na tuurlijk toch vervalschingsmiddelen, stijfsel is overigens slecht bruikbaar voor marmelades. De gelei zou er de helderheid door verliezen. Bij marmelades kan men ze het best ont dekken door eene eenvoudige proef. Men lost een theelepel vol marmelade op in een halve theekop heet water en filtreert het geheel dan door een doek van gaas om mogelijke vaste overblijfselen te verwijderen. Vervolgens voegt men druppelsgewijze toe eene oplossing van overmangaanzure kali totdat het mengsel volkomen kleurloos is. Zoodra nu de vloeistof is afgekoeld, doet men er bij een enkele druppel jodtinktuur. Is er stijfsel aanwezig, al is het slechts eene kleine hoeveelheid, dan toont zich onmiddellijk eene duidelijke blauwe kleur. Nog meer dan stijfsel wordt glucose voor vervalsching gebruikt en ook deze kan op eenvoudige wijze worden aangetoond. Men handelt voorloopig zooals bij de eerste proef, laat de gefiltreerde vloeistof koud worden en giet er dan bij dezelfde hoeveelheid, of iets meer, sterke alcohol. Om het proces goed te kunnen volgen, gebruikt men voor het expe riment bij voorkeur een glas. Is het monster uitsluitend uit vruchten vervaardigd, dan vertoont zich slechts een weinig bezinksel. Is echter glucose aanwezig, dan scheidt zich een dichte witte wolk van de vloeistof af, die ten slotte op den bodem zinkt. Om het uiterlijk van ingemaakt zuur fraaier te maken, wordt dikwijls bij de bereiding, in meer of mindere mate, koper gebruikt. Somtijds gebeurt zulks niet eens opzettelijk maar door het koken in gereedschap van koper. Heete azijn nu heeft invloed op koper zooals trouwens aan iedere keukenprinses wel bekend is. Koper is echter vergif en, zelfs bij geringe hoeveelheden, schadelijk. Inge maakt zuur dat een heldere groene kleur heeft, is reeds bij voorbaat verdacht. Men onderwerpt het aan de volgende proef: eene kleine hoeveelheid wordt met een vork fijn- gedrukt en gebracht in een flesch met kurk. Men voegt er bij eene oplossing van gelijke deelen ammoniak en water en schudt het geheel goed door. Is nu ook maar de kleinste hoeveelheid koper voorhanden, dan wordt de ammoniak blauw gekleurd. Ook bij spinazie, erwten en groenten wordt niet zelden koper gebruikt om de kleur te verhoogen. Om zulks aan te toonen kan men een zeer interessant experi ment toepassen door middel van chloorwater- stof. Men moet daarmee echter zeer voor zichtig omgaan, omdat het een sterk bijtend zuur is. Een monster van het te onderzoeken materiaal wordt fijngedrukt en een theelepel vol daarvan in een theekopje gedaan, waarna men er 30 druppels chloorwaterstof bij voegt. Het kopje wordt dan geplaatst in een bad van kokend water, terwijl een blanke draad nagel in het kopje wordt gedaan. Het water wordt 20 minuten op kookhitte gehouden. Vervolgens neemt men den draadnagel uit het kopje, was er koper in het mengsel, dan is de nagel sterk verkoperd. Ten slotte zij nog vermeld, dat conserven in blik waarvan een der deksels bol schijnt te zijn, reeds bij voorbaat afgekeurd moeten werden, omdat bij den inhoud eene omzetting heeft plaats gehad. Het is merkwaardig hoe moeielijk het voor vele huismoeders is om de hoedanigheid van een ei te beoordeelen. De meesten weten eerst wat een ei is als ze het opengemaakt hebben. Toch is er eene zeer eenvoudige methode die onder ieders bereik ligt en waarvan zich ook de handel bedient, wat voor de betrouw baarheid pleit. Voor een onderzoek is niets anders noodig dan een min of meer donkere ruimte (kamer, kast, kelder) en een brandende kaars. Men neemt het ei en houdt dit tusschen het oog en het kaarslicht. Een ei dat versch gelegd is of in elk geval nog als volkomen versch verkocht kan worden, toont duidelijk op het breedste eind een lucht ruimte tusschen de schaal en het binnenste huidje. Hoe verscher het ei des te kleiner de luchtruimte. Het overige deel van het ei moet gelijkmatig doorschijnend zijn. Is het ei geheel of gedeeltelijk bedorven dan ziet men een aantal donkere vlekken. Past men deze methode toe, dan zal men zeker niet met bedorven eieren worden bedrogen. Met eenig recht mag beweerd worden dat in de groote steden (en op dorpen ook wel) nog dikwijls melk wordt verkocht die met water is vervalscht. Aan het uiterlijk kan men zulks niet gemakkelijk herkennen. Een eenvoudige methode om te zien of de melk van goede kwalitéit is en een voldoend vet gehalte heeft is de volgendeMen doe eene kleine hoeveelheid der te onderzoeken melk in een kleine glasbuis. Na ze goed te hebben omgeroerd steekt men een dikke blanke breinaald ongeveer tien centimeter diep in de melk en trekt die dan kalm en in schuinen stand terug. Is de kwaliteit der melk goed, dan komt, aan het einde der naald een druppel die vrij lang blijft hangen. Bij met water verdunde melk vormt zich in het geheel geen druppel of deze valt er on middellijk af. Dit laatste kan ook plaats hebben bij vetarme onvervalschte melk, maar dan bewijst de proef in elk geval dat de melk minderwaardig is. Botervervalsching met margarine of andere surrogaten kan worden ontdekt door de zoo genoemde »lepelproef” die ook door schei kundigen wel wordt toegepast. Men handelt daarbij aldus een klompje boter ter grootte van twee a drie erwten wordt in een lepel verwarmd boven een spiritus-, petroleum- of gasvlam. Goede versche boter gaat dan rustig koken met een aantal kleine schuimblazen. Margarine daarentegen en de meeste andere kunstbotersoorten gaan spatten en sissen, zij maken een geruisch als dat van groen hout dat verbrand wordt. Men kan ook de volgende eenvoudige methode toepassen men brengt een deel van het monster boter in een fiesch en plaatst die in water zoo warm dat de boter smelt. Laat men nu de flesch een half uur staan waarbij het water op temperatuur blijft, dan zal zuivere boter gedurende dien tijd volkomen helder blijven. Wordt het vet daarentegen troebel en vlokkig, dan bestaat het uit mar garine of een ander kunstproduct. Sommige bijzender geraffineerd samengestelde kunst producten geven de eerste maal niet altijd duidelijke positieve resultaten, maar bij eenige oefening leert men toch zelfs den graad der vervalsching kennen. Een der veelgebruikte genotmiddelen die het voorwerp zijn van vervalsching isde koffie. Ook hierbij bestaan echter eenvoudige hulpmiddelen om de vervalsching te ontdekken. Dikwijls is reeds voldoende een onderzoek 16 dagen broedt, moet het laatste ei ongeveer 24 April zijn gelegd en is dus het broedsel wonder boven wonder aan de spiedende oogen der talrijke eierzoekers ontsnapt. Achlum. Meende men aanvankelijk, dat de voorloopige pogingen tot aansluiting bij de Electrische Centrale te Witmarsum, Pingjum en Arum, weldra met gunstigen uitslag zouden worden bekroond, zoo’n vaart bleef de zaak toch niet behouden. Ja, men hoorde zelfs al fluisteren (misschien een ge volg daarvan, dat alles zoo stil bleef) dat, hoewel de verstrekte inlichtingen omtrent eventueele aansluiting gunstig hadden geluid, er geen waarborg kon worden gegeven voor voldoenden stroom» Thans is evenwel door het bestuur der Centrale een onderzoek in gesteld naar de capaciteit der machines en in een vergadering met de commissie alhier het resultaat van dit onderzpek kenbaar gemaakt. Gebleken is, dat men zich te Achlum nog in het minst niet ongerust behoeft te maken, daar het onderzoek aan het licht heeft gebracht, dat de mogelijkheid tot aan sluiting niet is uitgesloten. Fran. Ct. Dat komt er van. Gistermorgen is het zoontje van den landbouwer Keurentjes te Zeddam bij het uithalen van vogelnestjes uit den boom ge vallen. Deerlijk verminkt werd hij naar de ouder lijke woning vervoerd. De toestand is zeer ernstig. In den afgeloopen nacht bemerkte de heer W., wonende in de Reinaldstraat te Arnhem, dat een vreemde gast op zijne slaap kamer was. De heer W. wilde opstaan, om den indringer te kunnen beletten zijn werk voort te zetten, doch deze maakte, toen h(j zulks zag, dat hij wegkwam langs een ladder, die voor het openstaand slaapkamerraam stond. Toen de inbreker nog op de ladder was, greep de W. deze beet om dit werktuig om ver te werpen. Onmiddellijk klonk een schot en werd de heer W. in den rechterbovenarm getroffen. De kogel ging daarna door een eikenhouten ledikant en kwam daarop in den muur terecht. De dief had intusschen het hazenpad gekozen. De heer W. vermiste een gouden dameshorloge, een gouden ketting, een bos sleutels, een portemonnaie met eenig geld en een Zeeuwsch gouden speldje. Door de politie wordt een onderzoek ingesteld. Bolswardsche Courant I 1

Kranten in de gemeente Sudwest-Fryslan (Bolswards Nieuwsblad, Sneeker Nieuwsblad en Friso)

Bolswards Nieuwsblad nl | 1912 | | pagina 1