Tan
Tam
fflft
!G.
H
SNEEK
s.
Mint's mhh tthnoi
HEI
JJ
Uw Haar
I
„i 1
j. H. m der ueer, itanaenhoi b 2
7
BOLSWARD
P. E
MAKKUM
Hl
26
worden.
OOMES
KADE
Voor de Dames.
t»,
Een raadsel.
Gisteren hebben twee elftallen be
staande uit schilders en tooneelspelers
’n voetbalwedstrijd gespeeld. Nu vraag
ik u, waar ze den gulden vandaan ge
haald hebben voor den toss!
De weg naar succes.
Weet je patroon, dat je in zijn af
wezigheid zijn sigaren oprookt en luiert?
vroeg de bezoeker aan den jongsten be
diende.
Ja zeker mijnheer, zoo is hij zelf
ook begonnen, antwoordde de jongen.
Plaagziek
Grappenmaker (tot automobilist, die
onder zijn wagen ligt om iets aan den
motor te herstellen): „Hela, meneer, je
kunt er nu wel weer onder vandaan ko
men De regen heeft opgehouden”.
Alles wat men niet veranderen kan,
wordt lichter te dragen door geduld.
Stelt nooit tot morgen uit het goede,
dat ge heden doen kunt; het heden al
leen is het onze.
Rijk te zijn is een zegen, wijs te zijn is
een kracht, maar goed te zijn is de
grootste zegen.
Men moet op den weg der vriendschap
geen gras laten groeien.
Beste
zwart
Dames
in vel:
Dames
rand ir
fluwee
Heerei
met le
Heerei
hout g
Vetlee
zonder
Voetb
in alle
Prima
per ps
Steun;
Elkeen heeft herinneringen waarvan hij
niet spreekt, maar die in zijne ziel voort
leven; gedachten die het sterkste hari
week maken en een nevel voor dé oogen
brengen.
ONZE MOPPENTROMMEL.
Niet de bedoeling.
Een mijnheer roept een auto aan.
Wat kost de rit naar hotel Wei
mar mij?
Een daalderl
En met de koffers?
De koffers kosten niets.
Hierl Neemt u dan de koffers in
de taxi, dan ga ik loopen.
Heerei
dubb.
z.g. pc
Heerei
in bru
Dat kwam uit.
Mijn man zegt, dat de zee hem zoo
aantrekt, door haar ruimen horizon.
Ja, tegenstellingen trekken elkaar
altijd aan.
Spreel
Te
Dondei
1
houdt
ZITT
't Hötel
SP
Wacht-
De Spi
i
Voor m
TANDZ
De spr
Dag
Woensd;
Sf
Zal
(Vri
Zie de
Goed
BOL
ffi
Dames
in alle
[ver
Vrijde
Leesgel
Buiten
Voor I
Leesgel
SPROKKELINGEN VOOR GEEST EN
HART.
Wie zijn tijd verspilt, bestaat slechts;
wie zijn tijd gebruikt, leeft.
Vroeger werden aan opgegraven oud
heden door het volk vaak bovennatuur
lijke machten toegekend. Ook het bijge
loof speelde in verband met opgravingen
een niet onbelangrijke rol. Zoo moest
men, wanneer men ertoe overging een
oud Hunnengraf te openen, daar onmid
dellijk mee ophouden, wanneer het be
gon te onweeren. Dit was meestal het
geval. Ging men er niettegenstaande de
I hemelsche waarschuwing mee door, dan
1 begonnen er vergiftige dampen uit het
Vlekken van limonade In zij, satijn,
crêpe satin en dergelijke stoffen kan men
verwijderen door den achterkant van de
stof te wrijven (in ’t rond) met een watje
gedrenkt in absoiuten alcohol. Voordat
men gaat wrijven, eerst het watje flink
uitknijpen, daar men bij het gebruiken
van te veel vloeistof kringen overhoudt,
die men niet meer weg kan werken en
die soms erger zijn dan het oorspronke
lijke vlekje.
Uit wollen stoffen verwijdert men ze,
door op den bovenkant te wijrven met ’n
lapje, gedrenkt in absoiuten alcohol
oude graf op te stijgen. Arbeiders zouden
nooit een dergelijk werk doen, dan on
der het luiden der kerklokken.
De Hunnegraven schijnen sterk tot de
inbeelding van ’t volk gesproken te heb
ben, want hoeveel sagen en vertellingen
zijn er niet omtrent de hunnebedden in
omloop?
De oude urnen schijnen ook met een
zeer geheimzinnig waas te zijn omkleed.
Nog tot in de zestiende eeuw namen de
geleerden aan, dat deze urnen zelf groei
den en slechts op een bepaalden tijd in
het jaar naar de oppervlakte kwamen en
konden worden opgegraven. Vond men
toevallig zulk een urn, dan werd deze
heel eerbiedig weer begraven of wel men
nam den pot mee naar huis en werd deze
als een geluks aanbrengend voorwerp
beschouwd. Zoo had de urn de kracht
om melk vetter te maken, wanneer de
melk daarin bewaard werd; de kippen,
die uit zulk een urn aten, werden nooit
ziek; kortom, zulk een urn was een ware
talisman.
Ook bestaat er een aardig staaltje van
volksgeloof omtrent de bliksem. Dfcze
dringt, naar de overlevering wil, twintig
el diep in de aarde, en stijgt daarin ieder
jaar weer een el omhoog. De bliksem
schicht vrijwaart het huis voor brand.
Gedurende het onweer, zegt men, zweet
de steen of verschiet van kleur. In ver
schillende gedeelten van Europa werden
en worden soms nog wel, sommige voor
werpen uit het steentijdperk, vooral
speerpunten, als amuletten gedragen.
Schoonheid is slechts volmaakt, wan
neer zij door schoonheid gelouterd
wordt
Een Duitsche firma heeft een handig
gebruik gemaakt van de moderne che
mische toestellen, om te doen nagaan
hoe hoog wel het nicotinegehalte is bij
het rooken van sigaretten onder verschil
lende omstandigheden. Om dat gehalte te
bepalen werd een sigarettenhouder goed
vastgemaakt aan een der toevoerbuizen
van een zoogenaamde waschflesch. Dit is
een vrij hooge cylindefvormige flesch
met een ingeslepen deksel Een aanvoer-
buis van glas (waaraan de sigaretten
houder is bevestigd) is zoo door het dek
sel heen gesmolten, dat een lange buis
overblijft, die bijna tot den bodem van ’t
vat zal reiken; ’n tweede buis gaat door
het deksel heen maar eindigt bij het bin
nentreden in de flesch. Als die flesch dus
voor een deel gevuld wordt met een ot
andere vloeistof, waarin bestanddeelen
van den rook vastgehouden kunnen wor
den en men zuigt (door middel van een
of andere luchtpomp) aan de korte ult-
stroomingsbuis, dan zal de vloeistof, die
ook de lange buis voor een deel vulde,
weggezogen worden en er zal, als de
sigaret in het mondstuk is aangestoken,
rook door de vloeistof heen wervelen en
een deel ervan dat oplosbaar Is In de
vloeistof, zal daarin oplossen; het niet
opgeloste deel is dan door een tweede
waschflesch met een andere soort vloei
stof te voeren etc. etc. tot men zeker is,
dat alle bestanddeelen opgenomen zijn.'
Door een dergelijk „rookapparaat”
kan men hu reeksen proeven doen met
verschillende soorten van sigaretten of
met ander rookgerei) met droge, natte,
losse of vast gestopte sigaretten, met ’n
stompje etc. etc.
Men vond, dat bij gebruik van precies
dezelfde tabak het nicotinegehalte van
den rook telkens sterk uiteen kon loopen
Speciaal bij gebruik van relatief voch
tige tabak kreeg men een zeer laag ni
cotinegehalte, ook al rookte men totaal
even veel droge stof. Geheel nicotine-
vrije rook was niet te krijgen.
De Duitsche firma zegt in haar recla
me nog eens met nadruk, dat het niet het
nicotinegehalte van de tabak is, die de
gevaarlijkheid van rooktabak, in welken
vorm ook, zal bepalen, maar alleen het
dat gehalte te doen verminderen, daar
het alleen voert tot benadeeling van het
lichaam zal brengen (bij pruimtabak is
dit natuurlijk anders).
Het is daarom geheel onlogisch den
nadruk te leggen op het nicotinegehalte
van de tabak, of pogingen te doen om
dat gehalte te doen verminderen,, daar
het alleeen voert tot benadeeling van het
aroma en niet tot vermindering van het
evéntueele gevaar voor de gezondheid
van den rooker. Het schijnt dat langzaam
rooken het beste is en dat men niet de
sigaret moet oprooken tot een klein
stompje, maar ze veel eerder weg moet
doen. We concludeeren ook uit het voor-
gaonde, dat het zeker geen kwaad kan,
het stukje, dat in den mond gehouden
wordt, wat nat te maken, daar dit immers
gunstig zal werken op het nicotine-ge-
halte van den rook, dat zeker ook be
ïnvloed wordt door het passeeren van
een nat mondgedeelte. Dit pleit dan tegen
dichte mondstukken. Wat er bij het roo
ken precies gebeurt en of de nicotine of
kooloxyde, of misschien nog andere stof
fen, het gevaarlijkst is, kan nog steeds
niet met zekerheid gezegd worden. Mis
schien zal methodisch rooken echter wel
zoo vervelend zijn, dat zulk een onder
wijs een der beste middelen zal vormen
om hef rooken af te leeren.
Een Duitsch onderzoeker beweert,
dat hij zonder eenige benadeeling van
aroma het nicotinegehalte van tabak kan
verlagen. Blijkt dit waar te zijn en niet te
duur, dan heeft zoo’n proces natuurlijk
bij tabak met veel nicotine groote waar
de, daar 'nicotine een belangrijk afzetge
bied kan hebben bij den strijd tegen on
gedierte.
NUTTIGE WENKEN.
Bij het wasschen van fijne mousseline
kraagjes, blouses of andere dingen, ge-
bruike men borax liever dan soda. Bo
rax geeft hier hetzelfde resultaat, maar
is lang niet zoo scherp.
Zakdoeken moeten bij voorkeur in
koud water worden geweekt, waartoe
men in dit koude water een weinig zout
heeft gedaan. Eerst daarna behoort het
wasschen plaats te vinden.
Als men bij het wasschen zinken tob
ben gebruikt, moet men na afloop der
wasch beslist het zink droog wrijven om
roesten te voorkomen en te beletten, dat
metaal-bestanddeelen de kleeren beder
ven.
Houten tobben mogen nooit droog
staan. Als men ze gebruikt, moeten zij
toch steeds een flinken rand water be
vatten. Dit om het z.g. werken van het
hout te voorkomen.
Indien men een wringmachine bezit,
moet men bedenken altijd na het gebruik
de schroeven waarmede men de rollen
regelt ,los te draaien. Hierdoor voorkomt
men, dat op de rollen roestvlekken kun
nen komen, waardoor de wasch vuil zou
kunnen worden en bovendien blijven de
rollen dan niet al te langen tijd In een
gespannen toestand, hetgeen voor de
machine zeer schadelijk is.
Alvorens de te wringen stukken in de
machine te steken, moet men toezien, dat
alle deelen even dik gevouwen zijn. Ook
dit dient om te voorkomen, dat de rollen
cia
veer dus de lengte van een groote struik
Brusselsch lof). Schrap de stengels langs
den buitenkant af en wasch dan de stuk
jes onder stroomend water tot ze volko
men zandvrij zijn. Verdeel ze in de leng
te in twee gelijke stukken en kook die
gaar in water met zout (ongeveer 1 uur).
Laat de groente op een vergiet uitlek
ken zoo droog mogelijk; houd echter
den vergiet boven de pan met kokend
water, zoodat de selderij niet afkoelt.
Roer voor de saus de boter met de
bloem op een zacht vuur door elkaar,
giet er langzamerhand den Maggi’s
bouillon bij en laat de saus even door
koken tot ze voldoende gebonden is.
Schik de vier selderljstruiken op een
verwarmden schotel en bedek ze met de
saus.
Leg er naar verkiezing driehoekige
broodcroutons als een rand omheen; bak
daarvoor nette driehoekjes oud brood
(zonder korst) in de koekepan met wat
heete boter aan weerskanten goudbruin.
De kostbare viool.
Een drogist te Berlijn is de dupe ge
worden van eenige geraffineerde oplich
ters.
Een jongeman komt zijn winkel binnen
en doet verschillende inkoopen, daarbij
zich vlot onderhoudend met den drogist.
Hij heeft een vioolkist bij zich en als hij
op het punt is om weg te gaan, vraagt
hij den drogist de vioolkist te mogen la
ten staan. Althans voor een paar uur. Hij
is te eten gevraagd en daar hij moe is
van het spelen den geheelen dag, wil hij
liever de viool niet meenemen, ongetwij
feld zou men hem vragen wat te spelen
en daar voelt hij zich te overwerkt voor.
De drogist heeft er niets op tegen dat
de kist met de viool een poosje in zijn
winkel staat en de jongeman vertrekt.
Kort daarop krijgt de drogist een an
dere klant, die eveneens een paar in
koopen doet. Plotseling ziet hij de viool
kist en vraagt den drogist geïnteresseerd
of deze musicus is.
De drogist verklaart op welke wijze
de viool in zijn winkel gekomen is. Een
viool, zegt de vreemde klant, sta me toe
dat ik er even een blik op werp, ik zal ’t
instrument niet beschadigen, ik ben zelf
bouwer en stel er dus levendig belang
in.
Hij pakt de viool, zet ze onder den kin
en strijkt even over de snaren, als iemand
die nooit anders heeft gedaan. Dan wordt
hij opmerkzaam, bekijkt de viool aan
dachtiger en zegt verwonderd: „Weet u
welk een schat u in huis heeft? Dat is
een... hij bekijkt nog eens de viool, be
klopt het hout en strijkt er liefkoozend
overheen. Weet u niet, dat dit een oude
Italiaansche meesterviool is, en hij noemt
daarbij een naam van een beroemd bou
wer. Zoo’n instrument is meer waard
dan haar gewicht in goud. Ik wil de
viool koopen en hij neemt een rolletje
bankpapier uit den zak, telt f2500 bijeen
en biedt die den winkelier voor de viool.
De winkelier ziet goede zaken in het
verschiet. Hij vertelt nog eens hoe hij
aan de viool in zijn winkel gekomen is.
De bezoeker verzoekt hem dan als de
eigenaar komt, die naar hem toe te stu
ren, hij wil f 2500 voor de viool betalen
en zegt zijn adres te zullen geven. Of,
voegt hij er aan toe, vraagt u aan den
man of hij de viool u voor minder wil
verkoopen, ik gun u graag de verdien
ste.
Als de bezoeker den winkel heeft ver
laten, krijgt de viool een zorgvuldiger
plaats.
Eindelijk komt de bezitter van de
viool. Een langdurige geschiedenis, excu-
ceert hij zich, waar is mijn viool, ik wil
nu graag gauw naar huls. De drogist
brengt de viool.
Wilt u, zoo vraagt hij plotseling, die
viool niet verkoopen, ik heb een kleine
jongen, die graag viool wil leeren spe
len. De jongeman wijst het aanbod
bruusk af. De viool is, zegt hij, al vele
tientallen jaren een familiebezit en of
schoon het Instrument er niet al te fraai
uitziet, het Is voor geen honderden te
koop, het is een erfstuk.
De jongeman verlaat echter den win
kel niet of hij heeft zijn viool verkocht
voor f 1250 en een paar dagen later komt
de drogist tot de conclusie, dat zijn oude
Italiaansche meester een kistje is van ge
woon timmerhout, dat hoogstens een
paar gulden waard is.
De royale kooper, die f2500 wou ge
ven kwam natuurlijk niet opdagen.
RECEPTEN.
Nieuwe groenteschotels,
„Verandering van spijs doet eten”, en
waar het tegengestelde ook waar is, n.l.
dat „eentonigheid van spijs” den eetlust
beneemt, daar kan het van belang zijn,
om in een tijd van betrekkelijk beperkte
groentekeus, onze aandacht eens te ves
tigen op middeltjes, die ons aan afwis
seling kunnen helpen.
Natuurlijk behoort daartoe in de eerste
plaats het streven om zooveel mogelijk
alle beschikbare wintergroenten op hun
beurt een plaatsje op den disch te geven
al de verschillende koolsoorten, alle ra
pen en knollen, maar ook de bieten, de
wortelen, de uien, de schorseneer, het
Brusselsch lof, de andijvie, de bleeksel
derij en de veldsla.
In de tweede plaats echter zullen we
er ons in oefenen om op al die groenten
meer dan één bereidingswijze toe ie
passen, zoodat niet alleen de kool in
stamppot-vorm op tafel komt, de kool
raap met het stereotiepe melksausje, het
lof als een nabootsing van de andijvie.
Wij hebben meer mogelijkheden tot
onze beschikking. De kool kan een „ge
vulde kool” (met gehakt) worden, de
bleekselderij en de schorseneeren, kun
nen in bouillon worden gestoofd, de ge
smoorde koolraap kan met wat boter en
een ietsje suiker worden afgemaakt, de
uien en de prei winnen erbij, als we
er een zure saus bij bereiden.
En op die manier verdriedubbelen we
zeker de kans op variatie, zonder dan
nog zelfs te spreken van onze gesterili
seerde groenten, die even voor het
opdienen vermengd met eenige druppels
Maggi’s aroma aanmerkelijk meer
gaan gelijken op de oorspronkelijke ver-
sche producten.
Schoteltje van kool met gehakt (4 per
sonen).
1 savoye kool (ongeveer iy2 K.G.).
400 Gr. (4 ons) varkensgehakt,
1 dikke snee brood, zonder korst,
wat peper, nootmuscaat en zout,
50 Gr. (V2 ons) boter of margarine,
1 Maggi’s bouillonblokje met 2 d.L.
water.
Ontdoe de kool van de buitenste bla
deren, neem dan voorzichtig alle verdere
bladeren uit elkaar, tot slechts een klein
kropje oveirblijft Kook alles ongeveer
een kwartier in kokend water met zout,
tot n.l. de koolbladeren slap en handel
baar zijn (maar vooral niet te gaar).
Bedek een diepen, vuurvasten schotel
met een laag van de grootste bladeren,
zóó, dat ze in het midden van den bodem
elkaar bedekken en aan het andere uit
einde even over den rand van den scho
tel hangen. Smeer er een laagje gehakt
op uit, aangemaakt met het geweekte
brood, de kruiden en wat zout. Bedek ’t
gehakt mét koolbladeren (thans een iets
kleiner soort), weer op dezelfde wijze
als in de eerste laag; ga voort met laag
om laag kool en gehakt aan te brengen
tot ten slotte in het midden het kleine
inmiddels gaar gekookte kropje komt te
liggen. Sla nu de overhangende blad-
gedeelten naar het midden van den scho
tel om, zoodat alles er door wordt afge
dekt; giet er den Maggi’s bouillon over
en leg er de in klontjes verdeelde boter
op. Laat het gerecht in den oven verder
gaar stoven (nog ongeveer 1 uur) nu en
dan den bovenkant bedruipende met den
bouillon, die zich op den bodem heeft
verzameld.
I'
Schoteltje met Brusselsch lof (4 per
sonen).
1 K.G. Brusselsch lof (bij voorkeur
kleine, gelijke struikjes),
iy2 d.L. water,
2 Maggi’s bouillonblokjes,
40 Gr. (2 afgestreken eetlepels) boter,
wat paneermeel.
Maak de struikjes schoon, wasch ze
zorgvuldig en kook ze gaar in water met
wat zout; laat ze dan op een vergiet uit
lekken en schik ze vervolgens in een
vuurvast schoteltje (liefst vrij diep).
Giet er den Maggi’s bouillon over, be
strooi den bovenkant met wat paneer
meel en verdeel daarop de boter in klei
ne klontjes.
Laat het schoteltje in den oven zacht
jes nog eenigen tijd stoven (ongeveer 20
minuten) en schep af en toe het zich
vormende sausje over den bovenkant,
zoodat uitdrogen voorkomen wordt.
Schotel van bleekselderij.
2 struiken bleekselderij (ook wel
„Fransche selderij” genoemd),
y2 L. water,
2 Maggi’s bouillonblokjes,
40 Gr. (4 afgestreken eetlepels) bloem
40 Gr. (2 afgestreken eetlepels) boter.
Snijd van de selderijstruiken het bo
venste deel af, tot van onderen een stuk
HET ADRES voor PLUIMVEEVOEDER
is en hlïjft V. P. N.
G. BURGHGRAEF
Brandassurantie-Mij. Woudsend
Levensverz. Mij. Holland
Onderl. Brandwaarb.-Maatschappij
„WOUDSEND”
Correspondent: D. B. EERDMANS,
Kleinzand - Bolsward
DIRK FEENSTRA,
Timmerman en Aannemer. Makelaar.
Agent Stormschade.
J. WALMA, Grootzand.
Chique coupe. Nieuwste modellen.
V'
lil
Uit Rio de Janairo wordt gemeld:
De bondslegers en de revolutionairen
stonden Vrijdagavond op verschillende
punten in Brazilië tegenover elkaar. Elk
oogenbllk verwacht men, dat zij met el
kaar slaags zullen raken.
De bondsregeering, die aanvankelijk
verrast werd, heeft zich hersteld en be
gint thans op verschillende punten opera
ties tegen de rebellen. Een geregeld le
ger van 46.000 man, waarbij 3000 offi
cieren, dat beschikt over 130.000 reser
visten sedert 1919 is' geoefend door
Fransche instructeurs, is voor het groot
ste deel der bondsregeering trouw geble
ven, terwijl de marine, geoefend door)
Amerikaansche instructeurs, een aarze
lende houding aanneemt. De revolutio
naire strijdkrachten, die verschillend
worden getaxeerd, zouden aanzienlijk
zijn. Men voorziet een lange en bloedige
worsteling.
Uit Porto Alegre wordt gemeld, dat
in het hoofdkwartier der revolutionairen
bevestigd wordt, dat de strijdkrachten
der opstandelingen de noordelijke sta
ten Ceara en Maranhac hebben bezet.
Een telegram van de „Ass. Press” uit
Rio de Janeiro meldt, dat de federale
troepen de belangrijke stad Barbace'na
in den staat Minas Geraes hebben ge
nomen en aanrukken op de hoofdstad
van dien staat, Bello Horizonte.
De regeeringstroepen hebben Zater
dag in den staat Minas Geraes belang
rijke overwinningen behaald. In den staat
Rio de Janeiro is het rustig.
Vliegtuigen der regeering hebben le
vensmiddelen laten vallen boven Bello
Horizonte (de hoofdstad van Minas Ge
raes) waar de bondstroepen weerstand
bieden aan de opstandelingen.
Uit Rio Grande do Sul wordt gemeld
dat volgens een door de revolutionairen
gepubliceerd bulletin generaal Costa
over de grens van den staat Sao Paulo
is getrokken met 3000 man en dat zich
5000 liberalen onder kolonel Souza bij
hem hebben aangesloten.
De bladen publiceeren een nog niet
bevestigd bericht dat er op het gebied
van Sao Paulo en gevecht begonnen is
tusschen de bondstroepen en de voor
hoede der revolutionairen.
Naar uit Porto Algre wordt gemeld,
hadden 200 man mariniers uit Joinville
(in Santa Catharina), zich bij de opstan
delingen aangesloten.
Deze versterkte stad werd, zooals
reeds gemeld, door de opstandelingen
ingenomen.
Volgens een communiqué van de op
standelingen heeft ook de torpedojager
„Rio Grande” zich bij de revolutionairen
aangesloten.
Kapitein Caldas Braga heeft aan het
revolutionaire hoofdkwartier het volgen
de telegram gezonden:
De tegenstand van de stad Joinville
is overwonnen. Wij hebben deze stad en
San Francisco bezet. Slechts Florianapo-
lis (de hoofdstad van Santa Catharina)
biedt nog tegenstand.
Naar uit San Tomé gemeld wordt is
ook het vierde regiment cavalerie, het
laatste, dat te San Angelo in den staat
Rio Grande nog tegenstand bood, terug
getrokken.
Alle troepen der opstandelingen ruk
ken thans op naar Sao Paulo, waar de
federale troepen zich tot verdediging
hebben opgesteld.
Van walvischje tot walvisch.
De mensch heeft gemiddeld 20 jaar
noodig om geheel volwassen te zijn. Bij
de dieren is evenwel deze tijd van ont
wikkeling zeer verscheiden.
Bij onze huisdieren bijv, kan men zien
dat zij alle slechts een jaar of soms min
der noodig hebben om volkomen volwas
sen te worden. Iets meer gebruikt het
paard en nog wat langer het rundvee.
Ook bij de in het wild levende dieren is
natuurlijk de ontwikkelingstijd zeer ver
schillend.
Terwijl de vogels reeds kort na het
uitbroeden in staat zijn te vliegen en dus
„rijp” zijn en volwassen, hebben de
zoogdieren daarvoor een veel langeren
tijd noodig.
Over het algemeen kan men zeggen
dat hoe grooter het dier, hoe langzamer
de ontwikkeling gaat. Ook de koudbloe
dige dieren hebben geenszins haast om
volwassen te worden. Zoo heeft een kro
kodil ongeveer drie tot vier jaar noodig
voor hij voor „vol” kan worden aange
zien. Onder de zoogdieren is een dier,
dat veel haast schijnt te hebben om vol
wassen te worden. En dat is wel het
grootste zoogdier ter wereld de wal
visch.
Reeds bij zijn geboorte ls hij een kleine
reus, want dan heeft hij reeds de lengte
van ongeveer zeven meter.
Ongeveer zeven maanden laat dat
Bchootkindje zich door de moeder met
melk voeden, wat het goed schijnt te be
komen. Want hij groeit in dien tijd tot
een lengte van vijftien meter. Nog vijf
maanden verder en de walvisch die nog
geen jaar oud ls, moet als volwassen
worden beschouwd, want dan heeft hij
een lengte van vijf en twintig meter.
Hieruit zou men de conclusie kunnen
trekken dat een verblijf In zeewater zeer
gezond moet zijn.
hM I
De revolutie in
I
■i;
9
AGENT
Een be:
per p£
Dit
Pi
be
houdt
Spreekut
hal
Spreekut
tot I
Spi
Di
W<
'i
i
i
ll Ij 1
*1
Spaart bij de
BOAZ-SPAAR BAN K
Schild wijk 19
Geopend Zaterdagsavonds van 7-8 nnr en dage
lijks op de gewone kantooruren der Coöp.
Boaz-Bank.
i,
I
keurig zitten, krijgt
mooier glans en valt niet u t, indien U 1 of 2
maal per week een weinig Purol in het haar
wegwrijft zoodat het daarin wordt opgenomen.
I
w
I
.1
Voor Bolsward bij B. BROUWER,
Gr. Kampen.
Taxat Brandw. Mij. „Woudsend”.
Harlingerstraat 17 - Tel. 84 - Aanbevelend
SPECIALE BRANDSTOFFENHANDEL
Prima kwaliteiten. Concurreerende prijzen.
Heeren- en Dameskleeding naar Maat
H e er e n Modes
Vraagt mijne uitgebreide collectie ter inzage
Minzaam aanbevelend.
II
h'I
III I
i