Iets over de kwaliteit en het voor- komen van kwaliteitsverlies Gysbert Japiks O tl A »i DINSDAG 21 JUNI 1966 105e JAARGANG No. 47 Fan de Martinytoer 1603-1666-1966 Waerm Amsterdam Zilveren filmpjes De heer J. M. A. Mulder ambtenaar van de burgerlijke stand STREEKBLAD VOOR WEST- EN ZUIDWEST FRIESLAND Verschijnt in: Bolsward, Baarderudeel, Hcnnaarderadccl, Hindeloopen, Wonseradeel, Worlium cn Wymbritscradeel. Fm? EB* F Verschijnt DINSDAGS en VRIJDAGS koffie en thee door Zweden BILANGRYK EN NUTTICH WURK Enkele aspecten van de thee. Bij de bereiding van groene of ongefer menteerde thee wordt, zoals de naam reeds aanduidt, geen fermentatie toe gepast. Bij de semi-gefermenteerde of wel de Oiüong-thee worden de geplukte thee- tlge thee met een min of meer rood uiterlijk. Tenslotte heeft het droogproces ook nog een invloed op de kwaliteit. Indien de thee te ver gedroogd is, is het produkt zeer bros wanneer het de droger ver laat. Bovendien kan de schenk van te ver gedroogde thee dun en slap zijn. Wanneer de droging niet ver genoeg is, is Zij slecht houdbaar. Door het hoge watergehalte is er dan een grote kans op beschiinmelen, waardoor de thee muf wordt en in kwaliteit achteruit gaat. Evenals bij de koffie is ook bij de thee het vocht de grootste vijand. Het heeft in de eerste plaats een grote invloed op de houdbaarheid en dus ook op de kwa liteit. Het is dan ook zeer belangrijk, dat men de afgewerkte thee goed ver pakt om het binnendringen van vocht en tevens ook eventuele aantasting door insecten te voorkomen. De verpakking van het marktprodukt geschiedt in kisten van reukloos triplex- hout. Zij zijn van binnen bekleed met aluminiumfoelie, dat lichter en goedko per is dan het vroeger gebruikte lood- foelie. Voor de beoordeling let men zowel op de uiterlijke als op de innerlijke kwa liteit. Over het algemeen kan men zeg gen, dat het uiterlijk van theeën met goede innerlijke kwaliteit van betrek kelijk weinig belang is bij de waarde ring. Op Jon nrijldheyt, Jon genade Ljeave God, for jonge en 5de Alle moarnen ny (’t giet fest) Dear op liz lek my to rest. Taljochting: Jon Jins, Jon; Ade aden. Dear dêr. Duits troepentransport toegestaan. Zijt gij vóór de Engelse plutocraten, vóór de Amerikaanse Joden en Vrijmetselaars, vóór de Russische bolsjewieken, of zijt gij vóór Duitsland, dus vóór een eigen vaderland? (Mussert). Rusland is een voorraadschuur die nu geopend kan wor den. H. Nauta te Schraard neemt de tlmmer- zaak over van zijn vader S. Sj. Nauta Fjürwapens, traengasbommen. Strjitstiennen stouwe roun. Dy’t it Damrak üntrommen. Mep se allegear tsjln ’e groun....„ Ruk mei op, provobinden, ’t is nou de heechste tiid. Hwa toant fjochtertalinten Kom smyt jim yn ’e striid. Wy binne de mantsjes fan trewyn. De polysjes komme der knap waenn yn. Bitogers op ’e strjitte. der waerd omraek op slein. Bloedtimperatür, kókhjitte. Reboelje sünder ein. Alles gong tsjin ’e flakte, oeral rinkeljend glês hja hiene gans yn akte Kom minsken, harkje en lês: Wy wolle der twa presint by ha. It giet lekker waerm hjir op en ta. Abonnementsprijs t 2.90 pel kwartaal (bij vooruitbetaling) Giro 887926 Uitgave: A. J. OS1NGA N.V„ Bolsward Administratie- en Rcdactie-adres: Marktstraat 13 Telef. 2044 - Na 18.30 uui 2660 of 2335 (05157) In waerme simmersinne, nou in foech wike oanien. It kwik koe heech oprinne. Dan wurde, oer ’t algemien, de minsken juskes trager, hwat maklik dóf en mêd, hja sitte en lizze faker. Mar Nederlans haedstêd joech dizze dagen in oar byld, waermte makke boufakkers wyld. 4e week juni 1941 Der is yn de jierren nei de oarloch in bulte praet oer de bisteansmooglikheden yn Fryslan en net sünder düdlike rissel- taten. Op twa punten wie de oandacht binammen fêstige, alderearst op de need- saeklike industrialisaesje en twad op de bitsjutting fan Fryslan foar de rekreaes- je. Wy hawwe faker as ien kear oer de yndustrialisaesje hjir op ’e tekst west en sille der hjoed net wer oer prate, al is de forlieding great, mar oer de rekreaesje Wiene wy hwat skruten, 11 is emmers woi De beoordeling van de innerlijke kwali teit is veel moeilijker dan die van de uiterlijke, in het bijzonder omdat men bij de waardebepaling moet kunnen be oordelen, of deze thee voor een be paalde markt de gewenste eigenschap pen bezit. Voor de beoordeling van de innerlijke eigenschappen is het nodig de thee te zetten. Daarna beoordeelt men de kleur van het afgetrokken blad, de schenk en de smaak. Ook de geur wordt beoor deeld. De theebereider moet er dus voor zor gen, dat het uiterlijk van zijn thee zo goed mogelijk is en daarnaast moet hij trachten de innerlijke eigenschappen ook zo goed mogelijk te doen zijn voor een bepaalde markt. Alhoewel de innerlijke kwaliteitseigen- schappen in de eerste plaats door het uitgangsmateriaal worden bepaald, is het toch mogelijk om door een goede bereiding verschillende daarvan meer of minder op de voorgrond te doen tre den, zodat de thee voor een bepaald afzetgebied aanlokkelijk wordt. Uit het voorgaande kan worden gecon cludeerd, hoe moeilijk het is om thee van goede kwaliteit te bereiden. Het is daarom zeer gewenst om door de juiste wijze van opslag en door een regelma tige controle van opslagplaats en pro dukt te voorkomen, dat deze goede kwaliteit achteruitgaat. sa, dat de minsken earst goed har brea fortsjinje moatte, sille hja oan de re kreaesje tinke kinne. Men kin it ek oars sizze: As der foar mear minsken in goe de bisteansmooglikhe.i yn yndustry, han- nel en lanbou komme soe, dan sil de re kreaesje meiiens syn kansen krije. Dêr’t folk is, is nearing mar der’t de minsken fordwine omt hja gjin bistean fine kinne, wurdt de rekreaesje ek in bihyptlike saek. It is net in goede opfetting, dat de minsken de stilte en de wiidte sykje, omt hja nou ris üt de drokte fan de steden weiwolle. Dat is mar len aspekt fan it fraechstik en dat giet mar op foar in lyts diel. Dit soarte iensume swalkers, dy’t romte ha wolle en leafst gjin mins ken sjen, binne der wol, mar har per- sintaezje is net botte great. De soarch foar in forantwurde rekreaesje yn Frys lan is in kompleks fraechstik en kin net mei in pear rüge houwen ófdien wurde. Dêrom bin ik och sa bliid mei in rap port, dat dizze wike forskynd is fan it Provinsiael bistjür en opmakke troch de Planologyske tsjinst. De earste reden is dizze: As yn dizze saek gjin lieding jown wurdt mar alles oerlitten wurde soe oan de lju, dy’t di- rekt bilang hawwe by mear rekreaesje, dan soe it prachtige wetterl&n yn koar- ten tiid oerlevere wêze oan lju, dy’t al- linnich tochten oan har beurske. De ün- derfining hat rounom leard, dat dit net kin. De mammon kin neame mist wurde, mar dêr’t hy bacs is, giet it glêd for- keard. Ik bin der wlis mei, dat gemeente- bisljüren, Marrekrite en Erovinsiael bistjür lieding en stjür jowe oan dit al les. De twadde reden is dizze: Sil de iene net ófbrekke, hwat de oare bisiket op to bou. wen, dan is dy provinsiale lieding per- foarst nedich. Tink mar ris oan de wegen, de fyts- paden, de brêgen, de ófdammingen, de fargeulen, de jachthavens, de kampear- terreinen, de simmerwenten, de oanliz- plakken, de hotels en sliepplakken en jlt folie mear. De rekreaesje hjir yn Fryslan is in kom pleks fraechstik, seine wy hjirboppe: de iene wol sile, de oare oan de mar wenje, fiskje, ütwierje, in trêdde siket de mar kant om der mei de hüshalding to boar- tsjen, to baeijen of to swimmen. Der komme lju mei in boat, mar ek op ’e fyts of mei de auto, der binne 5.1de mins ken, mar ek jonge lju en elk siket syn foarm fan rekreaesje. Guont freegje om in goed hotel, oaren om in ienfaldich sliepplak, wer oaren om in kampear- plak, in ynstekhaventsje of in wenark. En neist de lju, dy’t stilte sykje, binne wer folie oaren, dy’t om hwat dividaesje freegje, hwat ófwikseling, hwat gesel- lichheit. Soe men dat alles oan syn eigen loop oerleverje, dan waerd it yn koarte jier ren in heap ellinde en argewaesje. Mei it ütbringen fan dizze struktuerskets foar it Fryske marregebiet toant it Pro vinsiael bistjür, dat hja fan dit prachti ge natuergebiet gjin rommel meitsje wol, mar in oantreklik gehiel foar de tsien- lüscflen, d^’j, hjir komme en komme sil-' le. Hwant der is gjin twiyel oan, dat dit unike gebiet hoe langer hoe mear mins ken lüke sil. Yn de léste acht jier is It tal sliepplakken foar rekreaesje al for- trijedübele. Mar ek de rekreaesje oan de kant fan de marren en puollen nimt tige ta. Dêrom moat dit gebiet sa folie moog- lik iepen bliuwe of iepen makke wurde foar de silers en farders en dêrneist moatte de wegen en fytspaden foldwaen- de wêze mar net to folie steure. Neist goede hotels yn de wichtichste sin tra, neist simmerhüskes en bungalows, sille parkearplakken, campings en boar- tersplakken oan de marsiggen romte jaen moatte oan de tüzenen, dy’t ris in dei op üt wolle as it waer har lokket. Sünder to binen stiet yn dit plan in wiid- weidige opsomming fan hwat er alle gear nedich is en hwer’t it it béste kin. Hjirby is oansluten by de bisteande si- tuaesje en mei folie omsichtichheit wurdt de meast winsklike üntjowing oanjown. Yn gearwurking mei de gemeenten kin dit plan de wei wize nei it fierder üt- groeijen fan de wetterrekreasje op in wize, dy’t de skientme en de rest safolle mooglik biwarret. Dat is forstannich bi- leid. Hwant dit wetterlan is in sa ryk en rom gebiet as men selden yn Je- rope fynt. Wy hoopje, dat alle ynstAnsjes en partikulieren meiwurkje sille oan de grounslach fan dit plan. Dan sil yn de neiste takomst blike, dat de goede nam- me, dy’t Fryslan as rekreaesjelün al hat, al fierder klinke sil en yndied ien fan de bilangrike boarnen wurde sil foar har fierdere gi oej en bloeiM Tt £3 J_.1 iVm Caffeine bezit haar grote waarde in koffie vanwege de slaapverdrijvende werking. Personen, die niet goed tegen caffeine kunnen, kunnen caffeïne-vrije koffie drinken. Voor dit doel worden de bonen gewoonlijk eerst met stoom en water behandeld, waardoor het wa tergehalte van deze bonen toeneemt en waarbij zij zelf sterk zwellen. De marktkoffie, die na het drogen en sorteren verkregen wordt, moet worden opgeslagen in ruimten, die daarvoor geschikt zijn. Zonder speciale maatrege len verandert de koffie bij opslag altijd. Bij langdurig bewaren moeten speciale maatregelen getroffen worden om kwa liteitsverlies te voorkomen. Hoewel aan de wette) ijk o eis dat er tenminste twee, of, naar goedvinden van de Raad, meer ambtenaren van de bur gerlijke stand in iedere gemeente moe ten zijn, ruimschoots wordt voldaan, stellen B. en W. de Raad voor het aan tal uit te breiden. Het is n.l. tot nog toe steeds gewoonte geweest, dat de burgemeester wordt benoemd tot ambtenaar van de burger lijke stand, die als regel belast is met het voltrekken van huwelijken. In verband daarmede stellen B. en W. voor de nieuw benoemde burgemeester de heer J. M. A. Mulder, te benoemen tot ambtenaar van de burgerlijke stand met ingang van 1 juli 1966. Er is een Chinese legende, die vermeldt dat reeds in het jaar 2737 voor Christus tijden het bewind van keizer Shen Nung thee werd gedronken. Maar de eerste systematische beschrijving over thee geschiedde in het jaar 350 na Christus. Nederlanders brachten de eerste thee in Europa omstreeks het jaar 1610. Deze thee werd van Macao in Z.-China naar Java vervoert en van hieruit ging zij verder naar Nederland. Gedurende vele jaren daarna werd de thee door Ne derlanders naar Europa verscheept. Maar in het jaar 1618 bereikte de eer ste thee-caravaan, vanuit China ver trokken, Rusland, waardoor dus voor het eerst thee over land naar Europa werd vervoerd. In het jaar 1648 bereikte de thee Pa rijs en in 1657 Engeland en Amerika. Voor de tweede wereldoorlog was China de grootste thee-producent van de we reld. Na de tweede wereldoorlog is In dia de grootste producent geworden. Voor de bereiding van de gefermen teerde of zwarte thee worden de gepluk te theeloten eerst verflenst gedurende 18 tot 24 uren. Hierna worden ze ge rold, waarbij het celsap naar buiten treedt. Dit sap is belangrijk bij de be reiding van zwarte thee. den slechts aan een korte fermentatie onderworpen. Deze klasse van thee be vat enkele van de karakteristieke eigenschappen van zowel de zwarte als de groene thee. Zwarte thee wordt hoofdzakelijk gepro duceerd in India, Ceylon, Indonesië, Chi na en Afrika en groene thee hoofdza kelijk in Japan, China en in kleine hoe veelheden ook in Indonesië (speciaal op Java). Semi-gefermenteerde thee komt voornamelijk van Formosa, Japan en China. De laatste jaren is men vooral op Cey lon en in Indië bezig andere bereidings wijzen voor thee toe te passen. Het gehalte aan looistoffen in thee blad is zeer hoog, n.l. 20 tot 30 (be rekend op de droge stof). Deze looi stoffen spelen bjj de bereiding een zeer belangr(jke rol en veroorzaken de ad- stringerende smaak van de thee. Bij de bereiding van zwarte thee reageren direct na het kneuzen van het theeblad door rolling de looistoffen onder invloed van enzymen snel met de zuurstof uit de omringende lucht. Caffeine is bij de thee, evengoed als bij de koffie, het bestanddeel dat sti mulerend werkt. Het caffeïne-gehalte j van theeblad is gemiddeld 3 (bere kend op de droge stof). Etherische- oliën geven aan de thee de typische geur. Alhoewel zij slechts in zeer kleine hoeveelheden voorkomen, zijn zij voor de kwaliteit van zeer groot belang. Het is een vaststaand feit, dat hoog- landtheeën veel geuriger zijn dan laag- landtheeën. Dit komt doordat in het re latief koudere hoogland deze etherische oliën beter geconserveerd zijn dan in ’t laagland. De kwaliteit van thee wordt in de eer ste plaats bepaald door de eigenschap pen van het verse blad. Bij de bereiding van thee moet er naar worden gestreefd, dat de goede kwali- teits-eigenschappen van het theeblad zo goed mogelijk in het eindprodukt tot uiting komen. Hierbij moet men op verschillende factoren letten. Het trans port van het theeblad van de tuin naar de fabriek i raagt eveneens grote aan dacht. Het blad moet zo weinig moge lijk gekneusd zijn en mag tijdens het plukken en gedurende het transport naar de fabriek niet gebroeid hebben; het moet de fabriek zo fris mogelijk bereiken, daar het anders tijdens de verflensing zal kunnen uitdrogen en een lage kwaliteit thee opleveren. Ook op het pluksysteem moet goed ge let worden. Hoge kwaliteit thee wordt uit jong blad verkregen. Het is ten enenmale onmogelijk om uit oud blad goede thee te krijgen. Oud blad, dat hard en vezelachtig is geworden, geeft geen goede fermentatie en veroorzaakt bovendien de vorming van schilferach- loten eveneens verflenst, doch zij wor- Seys Inquart in een betoging te Amster dam: De strijd van nu mag dan zwaar zijn, de uitslag is niet twijfelachtig. De Führer heeft gezegd, dat 1941 de vol einding van de beslissing zal brengen. Uw geestelijk en cultureel eigen leven kan niet beter beschermd en gehand haafd blijven dan door opvolging van de nationaal-socialistische beginselen. Ir. Mussert beantwoordde deze rede met een betuiging van trouw aan de Führer. Hij stelde voor samen met de aanwezige Duitsers te zingen: „Wilt heden nu tre- f i a i Gyibert - om froed en liuu gol en goed ■eit ft» hjoed: De wetenschappelijk medewerker, Drs. Thio Goan Ix>o, heeft op de Koffie- en Theebranchegenotcnbijeenkonist, georganiseerd door fa. Van der Plaats in het Koninklijk Insituut voor de Tropen te Amsterdam ove.r bovengenoemd onder werp een inleiding gehouden. De koffieplant is inheems in Ethiopië, waar zij reeds vóór de 9e eeuw werd gevonden. Van Ethiopië is de koffie naar Jemen overgebracht. In het jaar 1511 werd zij in Cairo bekend en in 1554 in Turkije. In 1616 leerde Pieter van den Broek de koffie kennen in Mokka. Maar pas in 1650 ontstonden de eerste koffie huizen in Europa. De meest aangeplante koffiesoort is Coffea arabica. Coffea arabica wordt in Afrika en op Java verbouwd, terwijl Coffea liberica in Liberië, Noordoost-Nigerië, Ghana, Suriname en op Madagascar wordt ge cultiveerd. Brazilië is de grootste koffie-producent van de wereld met ongeveer de helft van de wereldproduktie. Daarna komt als tweede Columbia. De begrafenis van de bouwvakarbeider Weggelaar: de groeve op de begraaf plaats „Vredehof” was weldra overdekt met een schat aan bloemstukken en eenvoudige boeketjes Hja lieten ’t klear trochskine, nou twa dagen oanien, ’t gesach sil ündermine, En dat kin nea tastien. De oerheit moat yngripe Oars Is ’t prestizje wei. Baesspyljen fan de ünripe, is in teken, driigjend fael. De waermte fan it strjitgewoel Is sakke, hüld de koppen koel. PYT Advertentieprijs: 16 cent per nun Ingezonden mededelingen dubbel Uriel Contractprijzen op aanvraag Bolswards Nieuwsblad De koffiebessen worden geoogst, zodra zij rood zijn. Daarna worden zij ver werkt tot de z.g. marktkoffie. Bij de droge bereiding of Oost-Indische bereiding worden de koffiebessen óf di rect gedroogd óf eerst gekneusd en pas daarna gedroogd. Het directe drogen geschiedt in de regel bij de koffieberei- ding door de bevolking en op de onder nemingen met de zwarte, droge bes. De groene bessen worden op de onderne mingen eerst gekneusd om de droging te bespoedigen en de huidigheid tot het minimum te beperken. Het drogen ge schiedt in de zon of kunstmatig. Ver volgens worden de gedroogde bessen door voorzichtig stampen (machinaal of met de hand) van het gedroogde vruchtvlees bevrijd. Hierna worden de bonen door wannen schoon gemaakt en dan door zeven naar grootte gescheiden. De natte bereiding of West-Indische bereiding levert betere marktkoffie op dan de droge bereidingsmethode en wordt in de meeste gevallen toegepast. Hierbij worden de verse koffiebessen in een pulper van het vruchtvlees bevrijd. Deze pulper bestaat b.v. uit een trom mel met verhevenheden aan de binnen kant. Op een afstand van de wand zijn stalen- of rubbermessen aangebracht. De bes sen kunnen niet tussen wand en messen passeren, maar de bonen, die na het pulpen uit de bessen verkregen worden, wel. Vervolgens worden deze gepulpte bes sen getransporteerd naar de fermenta- tiebakken. Tengevolge van het fermen- tatieproces kan de slijmlaag om de bo nen gemakkelijk weggewassen worden. Na afloop van de fermentatie worden de bonen gewassen tot zij goed stroef zijn. Veelal worden de bonen gedurende één dag in de zon voorgedroogd ter ver betering van de kwaliteit en ter ver hoging van de drooghuiscapaciteit. Door de zonnestralen verliezen de kof fiebonen een groot deel van de minder gewenste verse geur en bijsmaak. Een goede controle bij de droging is noodzakelijk. De koffie is droog bij een watergehalte van 8 Droge koffie is glashard en springt bij een hamerslag, bij knijpen tussen een tang of bij bijten tussen de hoektanden, uiteen in twee of meer brokken, terwijl dit niet het geval is met vochtige koffie. De chemische samenstelling van de koffieboon is betrekkelijk goed onder zocht, dank zij het grote verbruik van koffie als genotmiddel. Het belangrijkste bestanddeel van de koffie is het caffeine. Caffeine verdrijft de slaap en is de ver oorzaker van de opwekkende werking van koffie. Naast caffeine bevat koffie ook nog chlorogeen-zuur en wel voor ongeveer 3 Chlorogeenzuur verhoogt de ge voeligheid van het centrale zenuwstel sel, versterkt de galafscheiding en ver meerdert de afscheiding van zoutzuur in de maag. De koffieboon bevat verder nog andere stoffen, zoals trinogelline, eiwitten, sui kers, vette olie, enz. De etherische olie ontwijkt bij het branden. Om aan kof fie het juiste aroma te geven, moeten de bonen eerst gebrand worden. Het is gemakkelijk te begrijpen, dat tijdens dit branden grote veranderingen optre den in de bonen. Men schat het aantal chemische stoffen, dat gezamenlijk het koffie-aroma vormt, op een paar hon derd. Het weten van de juiste samen stelling is van groot belang, speciaal voor de oploskoffie-industrie. Tijdens het branden vindt ontleding plaats van de chemische bestanddelen van de koffiebonen. Een zeer groot aan tal nieuwe stoffen worden hierbij ge vormd. Enkele aspecten van de 46

Kranten in de gemeente Sudwest-Fryslan (Bolswards Nieuwsblad, Sneeker Nieuwsblad en Friso)

Bolswards Nieuwsblad nl | 1966 | | pagina 1