11 op de NIEUWE Sneeker Courant kost slechts 5 et. p. week. De moderne Keuken-Eetkamer. Nuttige Wenken Recepten. Struisueeren. Voor f 300.— een jaar aan de Riuiera. 1 FILOSOOF. Het aanrecftt. Holl. Huisvr. De keukentafel. NIERENOMMELET. Inrichting. Tegels. Holl. Huisvr. Holl. Huisvr. Van de staart van .den struisvogel tot op het dameshoede. Zoo eenig vertrek in de moderne huizen ver andering heeft ondergaan, dan is het zeer zeker wel de keuken met de moderne gas- en electrische fornuizen of andere kookgelegenheden. Het fornuis. Hoeveel moeite niet alleen, maar ook hoeveel stof bracht het stoken van kolenfornuizen met zich mede, toen men dit in vroeger jaren nog slechts met steenkolen, eierkolen en cokes deed en hoeveel gemakkelijker is dit tegenwoordig niet, nu we weten dat we deze fornuizen evengoed met an- thraciet kunnen stoken, hetgeen niets duurder is, maar wel zindelijker en daarenboven behoeft men zooveel minder op een met anthraciet gestookte kachel te letten, terwijl de warmte ook zoo gelijk matig is. Het gedeelte waar het gasfornuis enz. staat, is afgescheiden met waschbare gordijnen van de overige ruimte die Ingericht wordt als eetkamer. De meublleering bestaat uit geschilderde tafel en stoelen, kasten enz., die gemakkelijk afneembaar zijn. KASTANJEKOEKJES. 300 gram kastanjes, 300 gram aardappelen, eenige lepels melk, 1 ei, 1 ui, een eetlepel geraspte kaas zout en 1 eetlepel gehakte peterselie. De kastanjes moeten zonder de schil 300 gram wegen, zoodat we het beste doen gepelde te koo- pen; kan dit niet, dan kruisen wij ze in het harde deel en koken ze gaar, waarna ze gepeld worden en door een zeef worden gewreven, evenals de aardappelen. De ui is zeer fijn gehakt en gaar gesmoord, doch mag vooral niet bruin worden, daarna wor den alle ingrediënten goed met elkander ver mengd, zóó dat we een stevig samenhangend ge- 4 eieren, 4 lepels melk, 15 gram bloem, 1 kopje half melk half water, 1 klein uitje, 1 nier, 25 gram boter, peper, zout en soja. We fruiten de gesnipperde ui in de boter, voe gen de bloem er bij en de melk en het water. De nier hebben we opgezet met koud water; kookt dit dan gieten we dit water af en zetten de nier weer opnieuw met weinig water op en wat zout, totdat ze gaar is, waarna ze in kleine stukjes wordt ge sneden en in het sausje nog een kwartiertje na gestoofd. We kloppen eieren, melk en zout, bakken hier van in de koekepan een ommelet, zorgen dat belde kanten slechts lichtbruin blijven. We leggen de ommelet plat op een verwarmde schotel, in het midden de nlerragout en slaan de ommelet over de ragout heen. VARKENSVLEESCtf MET WINTERPEEN. 500 gram varkensvleesch, 75 gram vet, 2 uien, 1 K.G. winterpeen, peper en zout. Het vleesch snijden wij in kleine stukjes en bra den het met het vet en de uien bruin, waarna drie kwart liter water wordt bijgevoegd en de gesnip perde peen, naar smaak wat peper. We laten nu alles verder gaar smoren en scheppen vleesch en groenten uit om dit op een verwarmde schotel over te brengen, terwijl het vocht gebonden wordt en dienst doet als jus. heel hebben verkregen, waar we platte koekjes van vormen, die met paneermeel bestrooid worden en in boter of Delfrite in de kpekepan aan beide zijden mooi lichtbruin gebakken. SAGOSCHOTELTJE. 100 gram sago, 1 L. melk, 40 gram boter, 2 eie ren, 50 gram suiker, 25 gram amandelen, schil van 1 citroen. De sago wordt gewasschen en gedurende eenige uren in de melk geweekt, daarna zoolang gekookt met het zeer dun afgesneden citroenschilletje, tot dat de korrels doorschijnend zijn. De eierdooiers en de suiker worden goed geklopt en door de pap geroerd, het laatste de fijn gehakte amandelen (die we in heet water van het schilletje hebben ont daan) en het zeer stijf geklopte eiwit. De massa wordt in een ingevet schoteltje gedaan en onge veer drie kwartier in den oven geplaatst. OM DE HUID ZACHT TE HOUDEN. Een uitstekend middel om de huid zacht te hou den is misschien maar zeer weinig bekend, nl. schaf envet. Het is dan ook het hoofdbestanddeel van de meeste schoonheidsmiddelen, die in den regel zeer duur betaald moeten worden. Men kan het cp de volgende wijze bereiden: 125 gram niervet van een jong schaap wordt fijngesneden en in melk gekookt; daarna laat men dit stollen en stampt het in een vijzel of steenen kom fijn, onder toevoeging van een eetlepel gly cerin’ en wat druppeltjes parfum. Is alles goed vermengd, dan bewaart men deze huidcrême in glazen of porseleinen potjes, die men goed afsluit. Men heeft nu een goedkoope, zuivere crème, die absoluut onschadelijk is en goede diensten bewijst in koude dagen. VERF AAN VENSTERGLAZEN. Het verwijderen van verf van vensterglazen kan het best met een lapje gedrenkt in heete azijn ge schieden, waarmede men goed over de vlekken wrijft VERSCH BROOD. Een appel In den broodtrommel zal er toe bij dragen om het brood lang versch te houden. Wil men om twaalf uur lekker knappend brood op tafel hebben, dan legt men het niet in den trommel, doch bewaart het zoolang in het brood- mandje. niet mooi uit en moeten zij nog een heele bewer king ondergaan, vóór zij geschikt zijn hun weg naar de koopsters te vinden. Komen de veeren dus bv. van Zuid-Afrika aan, dan worden zij eerst in warm zeep- of sodawater gereinigd, totdat alle vuil verwijderd is, daarna worden ze gebleekt in een oplossing van waterstof-peroxyde om mooi wit te worden. Een gedeelte blijft wit, andere wor den in de gewenschte kleuren geverfd en in een warm vertrek gedroogd. Nu worden ze verder bewerkt door vaardige, vlugge vrouwenhanden en met een kam en een stomp pennemes worden de kleine veertjes ge pluisd en omgekruld; soms worden de kleine donsjes tot driekwart van het eind aan elkander geplakt met een heel dunne oplossing van Ara bische gom, zóó, dat alleen de punten overblijven om te krullen. Over het geheel genomen zijn de veeren van de mannetjes mooier en voller, dan die der vrouwtjes. Zijn de veeren te dun, dan worden er twee op elkander gewerkt, zóó kunstig, dat een leek het niet bemerkt. Met heel fijne steekjes worden de pennen op elkander gewerkt en verkrijgt men mooie volle exemplaren. Met het uit de mode geraken van struisveeren zijn er zeer vele menschen broodeloos geworden. Zal de aanvraag nu weder groot blijken te zijn, dan kan dit er toe medewerken om weer een aan tal menschen werk te verschaffen. F De verlichting. Voor een goede verlichting moet worden zorg gedragen, door bv. in het midden een zgn. pendel met wit porseleinen kap te hangen. Men neme ech ter geen te zwakke verlichting, daar dit bij de ver schillende keukenwerkzaamheden erg lastig is. Holl. Huisvr. De gordijnen. De gordijnen moeten waschbaar zijn, bv. van cretonne, of een klein ruitje, waarvan we tevens den schoorsteenval kunnen maken, het tafelkleedje en de strook voor onze keukenplank, desverkie- zend ook strookjes voor de planken van ons gla zenkastje, hetgeen met elkander een bijzonder aardig effect maakt. HET WASSCHEN VAN GEBREID GOED. Er worden in de laatste jaren zoo buitenge woon veel gebreide en gehaakte kleedingstukken gedragen, dat het geen overbodige weelde is om precies na te gaan, hoe dit goed gewasschen moet worden, teneinde teleurstellingen door uitrekken of krimpen te voorkomen. Het begin van alle wijs heid is, dat men de gebreide of gehaakte wollen kleed’ngstukken, of die nu wit of gekleurd zijn, voorr f eerst uitklopt, opdat alle los aanhangende vuil bij voorbaat reeds verwijderd wordt. Bij wol len truien, vestjes, manteltjes, enz. enz. begint men verder met de maat te nemen van de lengte, breedte van de heupen, schouders en lengte van de mouw. Oaat het om een rokje, dan meet men vooraf de lengte, alsmede de wijdte boven en be neden. Bij gekleurd wollen goed moet men natuur lijk met de noodige voorzorgen te werk gaan. Als het goed niet afgeeft (en dat is vooruit niet direct te zeggen) kan het goud in lauw schoon water geweekt worden. Dit is betrekkelijk altijd een proef. Zoodra men echter ontdekt, dat het water begint te kleuren, haalt men het wollen goed er uit. Vervolgens wascht men het kleedingstuk heel voorzichtig, uitsluitend door de stof te knijpen en met de handen te drukken, in een lauw vet sopje van huishoudzeep. Men kan natuurlijk den konink lijken weg bewandelen en er speciaal schaafzeep (zeepvlokken, zooals Lux, enz.) voor gebruiken. Maar dit is natuurlijk duurder. Ziet het sop erg vuil, dan geeft men een tweede versch lauw sopje. Na het wasschen mag men natuurlijk niet sterk gaan wringen, omdat men anders het kleedingstuk uitrekt en ruïneert. Men mag het alleen voorzich tig met de handen uitknijpen. Daarna een paar keer in schoon lauw water uitspoelen, met de handen uitknijpen en vervolgens te drogen leggen en de stof zoo noodlg rekken tot de oorspronke lijke lengte, enz., die men Immers heeft opgeme ten. Bij voorkeur droogt men met het oog hierop, truien, vestjes, enz., liggend, omdat ze anders gauw uit model gaan. Wit gebreid of gehaakt wollen goed, als het ten minste om ondergoed gaat, mag men bij ’t drogen wel ophangen en dit liefst binnenste buiten. Het witte wollen goed kan bij het wasschen en weeken iets meer verdragen. Daarom zet men het te wee ken in lauw water met een scheut huishoudammo- nia er in, om het vervolgens op de aangegeven manier in een lauw vet sopje van huishoudzeep te wasschen. Zoodra het schuim wegtrekt, geeft men een tweede sop. Gaat het om een zeer mooi wit wollen kleedingstuk, dan is het aan te bevelen om dat in ammoniakzeep te wasschen, al is die dan ook duurder, Het aanrecht zal gemakkelijk afneembaar moe ten zijn, en liefst van graniet of marmer; heeft men een houten aanrecht, dan laat men hierop eterniet aanbrengen, hetgeen ook zeer duurzaam is en het voordeel heeft, dat glazen of steenen voorwerpen niet zoo licht breken wanneer ze een beetje hardhandig worden neergezet, dan op een steenen aanrecht. We zorgen voor een stevigen houten aflekbak, op zijde van den schoorsteen, waar wij het in zeepsop gewasschen vaatwerk in kunnen zetten en met warm water kunnen afgie ten, zóó, dat het water in den gootsteen terecht komt. Aangezien de huisvrouw, zelfs al heeft zij een geheele of gedeeltelijke hulp, een groot gedeelte van den dag in de keuken bezig is, is het van groot belang, dat deze aantrekkelijk en goed is Ingericht en van niet minder belang is het, dat de keuken gemakkelijk onderhouden kan worden, bv. door het onderste deel der muren van tegels te voor zien, daar deze gemakkelijk afneembaar zijn met een warm zeepsopje; op den grond een zeil met flinken mat. Nadat zij gedurende jaren uit de mode waren, zijn de struisveeren weer onze aandacht komen vragen. Men ziet ze dragen op de kleine hoedjes, maar vooral ook bij offlcieele gelegenheden en avondtoiletten; de waaier van struisveeren wordt evenzeer bij avondfeesten weer gaarne gekozen. Zien wij die prachtige, volle struisveeren, dan zouden wij bijna niet gelooven, dat zij van den staart van den vrij onooglijken struis komen. In nïrkelljkheid zi«n zij er na het plukken dan ook Naar aanleiding van een bezulnigingsprijsvraag in de Haagsche Post heeft een landgenoote (M. v. d. W.) te Menton uitgerekend, dat men voor f300.een jaar aan de Riviera kan leven zonder iets te kort te komen. Ziehier het recept, zooals wij dit in de Haagsche Post vonden opgenomen: U krijgt in de zomermaanden gratis een villa te bewonen, die hier te Menton dan bij honderden leeg staan, de een nog mooier dan de andere, met prachttuinen en een uitzicht, dat u niet gaat vervelen. Ook de kamers zijn wellicht gezelliger dan bij u thuis, ’s Winters moet u zich met wat minder tevreden stellen en moet een zlt-slaap- kamer u voldoende wezen. U brengt daar vijf maanden door tegen een vergoeding van 15 A 20 gulden per maand. U kunt dan tevens ooggetuige zijn van bloemencorso en carnavalspret. Het ove rige van uw geld besteedt u voor uw eten en klee- ren. Wanneer de wintermaanden om zijn, neemt u uw Intrek weer In een villa, die u het meest be koort. De eigenaar van zulk een villa zal blij wezen u de sleutels te mogen overhandigen en er wacht u gewis een douceurtje, wanneer hij zijn intrek weer zal nemen, den komenden winter. U kunt ook vooruit bepalen wat voor vergoeding u wenscht te ontvangen, om het huls te bewonen. Eens of twee keer komen de eigenaars In den zomer u bezoeken. Zorg dan dat u wat thee ge reed hebt, speel een uur voor Hollandsche dienst bode. Doet u zich dat uur voor als Dultsche dienst- bode, dan zal u dat zeker ten goede komen. U heeft dan nl. kans een grootere gift te ontvangen. U zult vragen: wat moet ik die maanden eten? O, dames, uw maaltijden bestaan uit vele variaties fruit, die u er overvloedig vindt In den tuin: Ap pelen, peren, druiven, perziken en alle soorten vruchten, die u bedenken kunt. Vitaminen In over vloed I Wenscht u vleesch? Op zoek gaan naar slakken is een kleinigheid en deze zijn fijner dan kalfsbiefstuk. Wilt u visch, sardientjes, versch uit de zee, koopt u nog goedkooper per pond dan een pond olienootjes in Nederland. Uw kleeren? Twee gekleurde pyama’s zijn genoeg’, één voor in huls en één voor den boulevard. Uw ondergoed? Twee wollen laag-uitgesneden badpakjes, die tevens voor zonnebaden kunnen dienen. Uw hoofdbedek king? Een paar gehaakte mutsjes. Zet zoo een mutsje schuin op uw hoofd. Een lokje van voren er onder uit en u bent gereed om uit te gaan. Uw schoeisel, twee paar gummi muiltjes zijn genoeg èn u loopt zonder op te vallen, als badgast aan de Cóte d’Azur. Ik zelf doe dit al enkele jaren, en weet van geen kommer en misère. INGEGROEIDE NAGELS. Ingegroeide nagels kan men het best met een in olie gedrenkt doekje gedurende den nacht om wikkelen; de pijn wordt dan veel minder en den volgenden dag is de nagel week, zoodat hij ge makkelijk geknipt kan worden. 1 ¥2 K.G. gekookte aardappelen, 400 gr. vleesch, 4 flinke uien, 60 gr. boter, 1 flinke theelepel kerry, 4 d.L. water met 2 maggiblokjes. We fruiten de ui, die fijn gesnipperd is, met een deel van de boter en de kerry lichtbruin, malen intusschen de aardappelen en het vleesch, wat we van den vorigen dag over hebben gehouden, waar na uien, vleesch, aardappelen en het water, waarin de blokjes zijn opgelost, door elkander worden gemengd en alles in een met boter ingevette vuur vaste schotel wordt gedaan, die flink met paneer meel wordt bestrooid en waarop wij de rest van de boter in klontjes verdeelen. We zetten de scho tel in een vrij warmen oven om een smakelijk bruin korstje te krijgen. Voor een kleine keuken is een opklapbare tafel, d. w. z. een tafelblad, dat met scharnieren aan den muur bevestigd is, buitengewoon practisch, daar men haar, wanneer ze niet gebruikt wordt, eenvoudig opklapt. Voor de kleine flat of moderne woningen is een keuken-eetkamer zeer practisch. Een gedeelte met het gasfornuis, gootsteen enz. is dan door middel van een waschbaaar gordijn afgesloten van de rest. We nemen een gasfornuis met een deur van Pyrex glas, hetgeen zeer gemakkelijk is om de verschillende gerechten dfe men in den oven heeft, te controleeren, zonder genoodzaakt te zijn de deur te openen, wat niet alleen warmteverlies betee- kent, maar waardoor men bij het bakken van cake enz. altijd de kans loopt dat het gebak neerslaat. APPELTAART. Deze taart Is buitengewoon smakelijk en voed zaam; we hebben noodlg: 500 A 750 gram bellefleuren (zure) of goudre netten, die van het klokhuis ontdaan worden, ge schild en aan dunne plakken gesneden, die op den bodem van een Ingevetten springvorm gelegd worden. We kloppen 4 eierdooiers tot schuim met 250 gram suiker, voegen de geraspte schil en sap van een citroen bij en daarna lepelsgewijze 250 gram bloem, die met een half pakje Oetker’s bakpoeder Is vermengd, ten slotte het stijfgeklopte eiwit. Dit eenvoudige beslag, dat door de hitte van den oven vanzelf verdeeld wordt, gieten wij over de appels, waarna wij de taart bij niet te groote hitte onge veer drie kwartier A 1 uur bakken. We kloppen 3 d.L. room stijf en mengen door de helft een paar druppels plantenrood. Is de taart geheel en al be koeld, dan spuiten wij met witte slagroom strepen, naar het midden toeloopend, waar een roset van rose room komt. Om den buitenrand komen kleine rose rozetjes, terwijl wij verder onze eigen fantasie laten gaan om met de overgebleven room verdere versieringen aan te brengen, hier en daar een ge- confijt kersje tusschen de rozetjes room en een zilver dragée geven ons een aardige taart, die ons heel wat goedkooper uitkomt, dan van den banket bakker. Voor de Huisvrouw [IBB ■I Een Abonnement t

Kranten in de gemeente Sudwest-Fryslan (Bolswards Nieuwsblad, Sneeker Nieuwsblad en Friso)

Sneeker Nieuwsblad nl | 1932 | | pagina 3