11
op de NIEUWE Sneeker Courant
kost slechts 5 et. p. week.
De moderne Keuken-Eetkamer.
Nuttige Wenken
Recepten.
Struisueeren.
Voor f 300.— een jaar aan
de Riuiera.
1
FILOSOOF.
Het aanrecftt.
Holl. Huisvr.
De keukentafel.
NIERENOMMELET.
Inrichting.
Tegels.
Holl. Huisvr.
Holl. Huisvr.
Van de staart van .den struisvogel tot op het
dameshoede.
Zoo eenig vertrek in de moderne huizen ver
andering heeft ondergaan, dan is het zeer zeker
wel de keuken met de moderne gas- en electrische
fornuizen of andere kookgelegenheden.
Het fornuis.
Hoeveel moeite niet alleen, maar ook hoeveel stof
bracht het stoken van kolenfornuizen met zich
mede, toen men dit in vroeger jaren nog slechts
met steenkolen, eierkolen en cokes deed en hoeveel
gemakkelijker is dit tegenwoordig niet, nu we
weten dat we deze fornuizen evengoed met an-
thraciet kunnen stoken, hetgeen niets duurder is,
maar wel zindelijker en daarenboven behoeft men
zooveel minder op een met anthraciet gestookte
kachel te letten, terwijl de warmte ook zoo gelijk
matig is.
Het gedeelte waar het gasfornuis enz. staat, is
afgescheiden met waschbare gordijnen van de
overige ruimte die Ingericht wordt als eetkamer.
De meublleering bestaat uit geschilderde tafel en
stoelen, kasten enz., die gemakkelijk afneembaar
zijn.
KASTANJEKOEKJES.
300 gram kastanjes, 300 gram aardappelen,
eenige lepels melk, 1 ei, 1 ui, een eetlepel geraspte
kaas zout en 1 eetlepel gehakte peterselie.
De kastanjes moeten zonder de schil 300 gram
wegen, zoodat we het beste doen gepelde te koo-
pen; kan dit niet, dan kruisen wij ze in het harde
deel en koken ze gaar, waarna ze gepeld worden
en door een zeef worden gewreven, evenals de
aardappelen.
De ui is zeer fijn gehakt en gaar gesmoord,
doch mag vooral niet bruin worden, daarna wor
den alle ingrediënten goed met elkander ver
mengd, zóó dat we een stevig samenhangend ge-
4 eieren, 4 lepels melk, 15 gram bloem, 1 kopje
half melk half water, 1 klein uitje, 1 nier, 25 gram
boter, peper, zout en soja.
We fruiten de gesnipperde ui in de boter, voe
gen de bloem er bij en de melk en het water. De
nier hebben we opgezet met koud water; kookt dit
dan gieten we dit water af en zetten de nier weer
opnieuw met weinig water op en wat zout, totdat
ze gaar is, waarna ze in kleine stukjes wordt ge
sneden en in het sausje nog een kwartiertje na
gestoofd.
We kloppen eieren, melk en zout, bakken hier
van in de koekepan een ommelet, zorgen dat belde
kanten slechts lichtbruin blijven. We leggen de
ommelet plat op een verwarmde schotel, in het
midden de nlerragout en slaan de ommelet over
de ragout heen.
VARKENSVLEESCtf MET WINTERPEEN.
500 gram varkensvleesch, 75 gram vet, 2 uien,
1 K.G. winterpeen, peper en zout.
Het vleesch snijden wij in kleine stukjes en bra
den het met het vet en de uien bruin, waarna drie
kwart liter water wordt bijgevoegd en de gesnip
perde peen, naar smaak wat peper. We laten nu
alles verder gaar smoren en scheppen vleesch en
groenten uit om dit op een verwarmde schotel
over te brengen, terwijl het vocht gebonden wordt
en dienst doet als jus.
heel hebben verkregen, waar we platte koekjes van
vormen, die met paneermeel bestrooid worden en
in boter of Delfrite in de kpekepan aan beide
zijden mooi lichtbruin gebakken.
SAGOSCHOTELTJE.
100 gram sago, 1 L. melk, 40 gram boter, 2 eie
ren, 50 gram suiker, 25 gram amandelen, schil
van 1 citroen.
De sago wordt gewasschen en gedurende eenige
uren in de melk geweekt, daarna zoolang gekookt
met het zeer dun afgesneden citroenschilletje, tot
dat de korrels doorschijnend zijn. De eierdooiers
en de suiker worden goed geklopt en door de pap
geroerd, het laatste de fijn gehakte amandelen (die
we in heet water van het schilletje hebben ont
daan) en het zeer stijf geklopte eiwit. De massa
wordt in een ingevet schoteltje gedaan en onge
veer drie kwartier in den oven geplaatst.
OM DE HUID ZACHT TE HOUDEN.
Een uitstekend middel om de huid zacht te hou
den is misschien maar zeer weinig bekend, nl.
schaf envet. Het is dan ook het hoofdbestanddeel
van de meeste schoonheidsmiddelen, die in den
regel zeer duur betaald moeten worden. Men kan
het cp de volgende wijze bereiden:
125 gram niervet van een jong schaap wordt
fijngesneden en in melk gekookt; daarna laat men
dit stollen en stampt het in een vijzel of steenen
kom fijn, onder toevoeging van een eetlepel gly
cerin’ en wat druppeltjes parfum. Is alles goed
vermengd, dan bewaart men deze huidcrême in
glazen of porseleinen potjes, die men goed afsluit.
Men heeft nu een goedkoope, zuivere crème, die
absoluut onschadelijk is en goede diensten bewijst
in koude dagen.
VERF AAN VENSTERGLAZEN.
Het verwijderen van verf van vensterglazen kan
het best met een lapje gedrenkt in heete azijn ge
schieden, waarmede men goed over de vlekken
wrijft
VERSCH BROOD.
Een appel In den broodtrommel zal er toe bij
dragen om het brood lang versch te houden.
Wil men om twaalf uur lekker knappend brood
op tafel hebben, dan legt men het niet in den
trommel, doch bewaart het zoolang in het brood-
mandje.
niet mooi uit en moeten zij nog een heele bewer
king ondergaan, vóór zij geschikt zijn hun weg
naar de koopsters te vinden. Komen de veeren dus
bv. van Zuid-Afrika aan, dan worden zij eerst in
warm zeep- of sodawater gereinigd, totdat alle
vuil verwijderd is, daarna worden ze gebleekt in
een oplossing van waterstof-peroxyde om mooi
wit te worden. Een gedeelte blijft wit, andere wor
den in de gewenschte kleuren geverfd en in een
warm vertrek gedroogd.
Nu worden ze verder bewerkt door vaardige,
vlugge vrouwenhanden en met een kam en een
stomp pennemes worden de kleine veertjes ge
pluisd en omgekruld; soms worden de kleine
donsjes tot driekwart van het eind aan elkander
geplakt met een heel dunne oplossing van Ara
bische gom, zóó, dat alleen de punten overblijven
om te krullen.
Over het geheel genomen zijn de veeren van de
mannetjes mooier en voller, dan die der vrouwtjes.
Zijn de veeren te dun, dan worden er twee op
elkander gewerkt, zóó kunstig, dat een leek het
niet bemerkt. Met heel fijne steekjes worden de
pennen op elkander gewerkt en verkrijgt men
mooie volle exemplaren.
Met het uit de mode geraken van struisveeren
zijn er zeer vele menschen broodeloos geworden.
Zal de aanvraag nu weder groot blijken te zijn,
dan kan dit er toe medewerken om weer een aan
tal menschen werk te verschaffen.
F
De verlichting.
Voor een goede verlichting moet worden zorg
gedragen, door bv. in het midden een zgn. pendel
met wit porseleinen kap te hangen. Men neme ech
ter geen te zwakke verlichting, daar dit bij de ver
schillende keukenwerkzaamheden erg lastig is.
Holl. Huisvr.
De gordijnen.
De gordijnen moeten waschbaar zijn, bv. van
cretonne, of een klein ruitje, waarvan we tevens
den schoorsteenval kunnen maken, het tafelkleedje
en de strook voor onze keukenplank, desverkie-
zend ook strookjes voor de planken van ons gla
zenkastje, hetgeen met elkander een bijzonder
aardig effect maakt.
HET WASSCHEN VAN GEBREID GOED.
Er worden in de laatste jaren zoo buitenge
woon veel gebreide en gehaakte kleedingstukken
gedragen, dat het geen overbodige weelde is om
precies na te gaan, hoe dit goed gewasschen moet
worden, teneinde teleurstellingen door uitrekken
of krimpen te voorkomen. Het begin van alle wijs
heid is, dat men de gebreide of gehaakte wollen
kleed’ngstukken, of die nu wit of gekleurd zijn,
voorr f eerst uitklopt, opdat alle los aanhangende
vuil bij voorbaat reeds verwijderd wordt. Bij wol
len truien, vestjes, manteltjes, enz. enz. begint
men verder met de maat te nemen van de lengte,
breedte van de heupen, schouders en lengte van
de mouw. Oaat het om een rokje, dan meet men
vooraf de lengte, alsmede de wijdte boven en be
neden. Bij gekleurd wollen goed moet men natuur
lijk met de noodige voorzorgen te werk gaan. Als
het goed niet afgeeft (en dat is vooruit niet direct
te zeggen) kan het goud in lauw schoon water
geweekt worden. Dit is betrekkelijk altijd een
proef. Zoodra men echter ontdekt, dat het water
begint te kleuren, haalt men het wollen goed er
uit. Vervolgens wascht men het kleedingstuk heel
voorzichtig, uitsluitend door de stof te knijpen en
met de handen te drukken, in een lauw vet sopje
van huishoudzeep. Men kan natuurlijk den konink
lijken weg bewandelen en er speciaal schaafzeep
(zeepvlokken, zooals Lux, enz.) voor gebruiken.
Maar dit is natuurlijk duurder. Ziet het sop erg
vuil, dan geeft men een tweede versch lauw sopje.
Na het wasschen mag men natuurlijk niet sterk
gaan wringen, omdat men anders het kleedingstuk
uitrekt en ruïneert. Men mag het alleen voorzich
tig met de handen uitknijpen. Daarna een paar
keer in schoon lauw water uitspoelen, met de
handen uitknijpen en vervolgens te drogen leggen
en de stof zoo noodlg rekken tot de oorspronke
lijke lengte, enz., die men Immers heeft opgeme
ten. Bij voorkeur droogt men met het oog hierop,
truien, vestjes, enz., liggend, omdat ze anders
gauw uit model gaan.
Wit gebreid of gehaakt wollen goed, als het ten
minste om ondergoed gaat, mag men bij ’t drogen
wel ophangen en dit liefst binnenste buiten. Het
witte wollen goed kan bij het wasschen en weeken
iets meer verdragen. Daarom zet men het te wee
ken in lauw water met een scheut huishoudammo-
nia er in, om het vervolgens op de aangegeven
manier in een lauw vet sopje van huishoudzeep
te wasschen. Zoodra het schuim wegtrekt, geeft
men een tweede sop. Gaat het om een zeer mooi
wit wollen kleedingstuk, dan is het aan te bevelen
om dat in ammoniakzeep te wasschen, al is die
dan ook duurder,
Het aanrecht zal gemakkelijk afneembaar moe
ten zijn, en liefst van graniet of marmer; heeft
men een houten aanrecht, dan laat men hierop
eterniet aanbrengen, hetgeen ook zeer duurzaam
is en het voordeel heeft, dat glazen of steenen
voorwerpen niet zoo licht breken wanneer ze een
beetje hardhandig worden neergezet, dan op een
steenen aanrecht. We zorgen voor een stevigen
houten aflekbak, op zijde van den schoorsteen,
waar wij het in zeepsop gewasschen vaatwerk in
kunnen zetten en met warm water kunnen afgie
ten, zóó, dat het water in den gootsteen terecht
komt.
Aangezien de huisvrouw, zelfs al heeft zij een
geheele of gedeeltelijke hulp, een groot gedeelte
van den dag in de keuken bezig is, is het van groot
belang, dat deze aantrekkelijk en goed is Ingericht
en van niet minder belang is het, dat de keuken
gemakkelijk onderhouden kan worden, bv. door
het onderste deel der muren van tegels te voor
zien, daar deze gemakkelijk afneembaar zijn met
een warm zeepsopje; op den grond een zeil met
flinken mat.
Nadat zij gedurende jaren uit de mode waren,
zijn de struisveeren weer onze aandacht komen
vragen. Men ziet ze dragen op de kleine hoedjes,
maar vooral ook bij offlcieele gelegenheden en
avondtoiletten; de waaier van struisveeren wordt
evenzeer bij avondfeesten weer gaarne gekozen.
Zien wij die prachtige, volle struisveeren, dan
zouden wij bijna niet gelooven, dat zij van den
staart van den vrij onooglijken struis komen. In
nïrkelljkheid zi«n zij er na het plukken dan ook
Naar aanleiding van een bezulnigingsprijsvraag
in de Haagsche Post heeft een landgenoote (M.
v. d. W.) te Menton uitgerekend, dat men voor
f300.een jaar aan de Riviera kan leven zonder
iets te kort te komen. Ziehier het recept, zooals
wij dit in de Haagsche Post vonden opgenomen:
U krijgt in de zomermaanden gratis een villa te
bewonen, die hier te Menton dan bij honderden
leeg staan, de een nog mooier dan de andere,
met prachttuinen en een uitzicht, dat u niet gaat
vervelen. Ook de kamers zijn wellicht gezelliger
dan bij u thuis, ’s Winters moet u zich met wat
minder tevreden stellen en moet een zlt-slaap-
kamer u voldoende wezen. U brengt daar vijf
maanden door tegen een vergoeding van 15 A 20
gulden per maand. U kunt dan tevens ooggetuige
zijn van bloemencorso en carnavalspret. Het ove
rige van uw geld besteedt u voor uw eten en klee-
ren. Wanneer de wintermaanden om zijn, neemt u
uw Intrek weer In een villa, die u het meest be
koort. De eigenaar van zulk een villa zal blij
wezen u de sleutels te mogen overhandigen en er
wacht u gewis een douceurtje, wanneer hij zijn
intrek weer zal nemen, den komenden winter. U
kunt ook vooruit bepalen wat voor vergoeding u
wenscht te ontvangen, om het huls te bewonen.
Eens of twee keer komen de eigenaars In den
zomer u bezoeken. Zorg dan dat u wat thee ge
reed hebt, speel een uur voor Hollandsche dienst
bode. Doet u zich dat uur voor als Dultsche dienst-
bode, dan zal u dat zeker ten goede komen. U
heeft dan nl. kans een grootere gift te ontvangen.
U zult vragen: wat moet ik die maanden eten? O,
dames, uw maaltijden bestaan uit vele variaties
fruit, die u er overvloedig vindt In den tuin: Ap
pelen, peren, druiven, perziken en alle soorten
vruchten, die u bedenken kunt. Vitaminen In over
vloed I Wenscht u vleesch? Op zoek gaan naar
slakken is een kleinigheid en deze zijn fijner dan
kalfsbiefstuk. Wilt u visch, sardientjes, versch uit
de zee, koopt u nog goedkooper per pond dan een
pond olienootjes in Nederland. Uw kleeren? Twee
gekleurde pyama’s zijn genoeg’, één voor in huls
en één voor den boulevard. Uw ondergoed? Twee
wollen laag-uitgesneden badpakjes, die tevens
voor zonnebaden kunnen dienen. Uw hoofdbedek
king? Een paar gehaakte mutsjes. Zet zoo een
mutsje schuin op uw hoofd. Een lokje van voren
er onder uit en u bent gereed om uit te gaan. Uw
schoeisel, twee paar gummi muiltjes zijn genoeg
èn u loopt zonder op te vallen, als badgast aan
de Cóte d’Azur. Ik zelf doe dit al enkele jaren, en
weet van geen kommer en misère.
INGEGROEIDE NAGELS.
Ingegroeide nagels kan men het best met een
in olie gedrenkt doekje gedurende den nacht om
wikkelen; de pijn wordt dan veel minder en den
volgenden dag is de nagel week, zoodat hij ge
makkelijk geknipt kan worden.
1 ¥2 K.G. gekookte aardappelen, 400 gr. vleesch,
4 flinke uien, 60 gr. boter, 1 flinke theelepel kerry,
4 d.L. water met 2 maggiblokjes.
We fruiten de ui, die fijn gesnipperd is, met een
deel van de boter en de kerry lichtbruin, malen
intusschen de aardappelen en het vleesch, wat we
van den vorigen dag over hebben gehouden, waar
na uien, vleesch, aardappelen en het water, waarin
de blokjes zijn opgelost, door elkander worden
gemengd en alles in een met boter ingevette vuur
vaste schotel wordt gedaan, die flink met paneer
meel wordt bestrooid en waarop wij de rest van
de boter in klontjes verdeelen. We zetten de scho
tel in een vrij warmen oven om een smakelijk
bruin korstje te krijgen.
Voor een kleine keuken is een opklapbare tafel,
d. w. z. een tafelblad, dat met scharnieren aan
den muur bevestigd is, buitengewoon practisch,
daar men haar, wanneer ze niet gebruikt wordt,
eenvoudig opklapt.
Voor de kleine flat of moderne woningen is een
keuken-eetkamer zeer practisch. Een gedeelte met
het gasfornuis, gootsteen enz. is dan door middel
van een waschbaaar gordijn afgesloten van de
rest.
We nemen een gasfornuis met een deur van
Pyrex glas, hetgeen zeer gemakkelijk is om de
verschillende gerechten dfe men in den oven heeft,
te controleeren, zonder genoodzaakt te zijn de deur
te openen, wat niet alleen warmteverlies betee-
kent, maar waardoor men bij het bakken van cake
enz. altijd de kans loopt dat het gebak neerslaat.
APPELTAART.
Deze taart Is buitengewoon smakelijk en voed
zaam; we hebben noodlg:
500 A 750 gram bellefleuren (zure) of goudre
netten, die van het klokhuis ontdaan worden, ge
schild en aan dunne plakken gesneden, die op den
bodem van een Ingevetten springvorm gelegd
worden.
We kloppen 4 eierdooiers tot schuim met 250
gram suiker, voegen de geraspte schil en sap van
een citroen bij en daarna lepelsgewijze 250 gram
bloem, die met een half pakje Oetker’s bakpoeder
Is vermengd, ten slotte het stijfgeklopte eiwit. Dit
eenvoudige beslag, dat door de hitte van den oven
vanzelf verdeeld wordt, gieten wij over de appels,
waarna wij de taart bij niet te groote hitte onge
veer drie kwartier A 1 uur bakken. We kloppen 3
d.L. room stijf en mengen door de helft een paar
druppels plantenrood. Is de taart geheel en al be
koeld, dan spuiten wij met witte slagroom strepen,
naar het midden toeloopend, waar een roset van
rose room komt. Om den buitenrand komen kleine
rose rozetjes, terwijl wij verder onze eigen fantasie
laten gaan om met de overgebleven room verdere
versieringen aan te brengen, hier en daar een ge-
confijt kersje tusschen de rozetjes room en een
zilver dragée geven ons een aardige taart, die ons
heel wat goedkooper uitkomt, dan van den banket
bakker.
Voor de Huisvrouw
[IBB
■I
Een Abonnement
t